Berge: Vanlı esnaf faizlere çalışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi, esnaf üzerindeki tahribatlarını sürdürürken, ekonomiyi de felç etmeye devam ediyor. Koronavirüs dönemi boyunca zarara uğrayan Van esnafı da süreçten nasibini aldı. Esnafa destek çağrıları devam ederken bir çağrı da Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı İsa Berge’den geldi. Berge, esnafın ve Kapıköy’ün mevcut durumunu da değerlendirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hayatı olumsuz etkilerken, ekonomik sorunları da derinleştirmeye devam ediyor. İki yılı aşkındır devam eden pandemi, başta esnaf olmak üzere bütün sektörlerde tahribatlara neden oluyor. Dünyanın ortak sorunu haline gelen pandemi, kırsal kesimlerde bulunan sektörleri ekonomik anlamda daha fazla etkilerden, etkilenen sektörlerden biri de Van esnafı oldu.

Şehrivan Gazetesi’ne konuşan,Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, Van esnafının krizden nasıl etkilendiğini aktardı.

Pandeminin Esnaf Üzerindeki Etkileri Devam Ediyor

Pandemi sürecinden çıkmaya çalışan Van esnafının son durumu ve kentteki alış veriş hareketliliğini değerlendiren Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, “Pandemi sürecinin esnafımız üzerindeki olumsuz etkileri devam etmektedir. Bu zorlu süreçte üzerine düşeni büyük fedakarlıklarla yapan esnafımız, normal bir hayatın yeniden tesis edilmesini beklemektedir. 1 Temmuz 2021’den itibaren kaldırılan bazı kısıtlamalar beraberinde hareketliliği getirmiştir. Birkaç ay içerisinde az da olsa bir toparlanmanın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Van’da bir alışveriş hareketliliği olduğunu görüyoruz,” dedi.

Berge: Vanlı esnaf faizlere çalışıyor - isa berge
İsa Berge

Esnafa Destek Çağrısı!

Esnaflara, destek amaçlı verilen kredilerin geri ödemelerinin yanı sıra yeni destek ve kredilerden de söz eden Berge, “Ayakta kalmaya çalışan esnaf ve sanatkarlarımız, kredi kullanmak zorunda kaldı. Geri ödemeler noktasında ise büyük sorunlar yaşanmaktadır. Pandemiden kalan; vergi, SGK, BAĞKUR, kira ve faturalar gibi borçlar esnafımızın sırtında büyük bir yüktür. Borçlara getirilen ertelemeler esnafımıza geçici çözümler getirmiştir. Ödeme dönemi geldiğinde ise halen toparlanamayan esnafımız borçlarını ödemekte zorlanmaktadır. Esnafımız faizlere çalışıyor. Esnaf ve sanatkarlarımıza 50 bin TL hibe kredi verilmelidir. Aksi takdirde pandemiden kalan borçların ödenmesi uzun yıllar alacaktır. Sayın cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden esnafımıza hibe, kredi ya da faizsiz kredi desteğinin verilmesini talep ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Kapıköy Esnafa Can Suyu Oldu Ama…

Kapıköy Sınır Kapısı’nın uzun bir aradan sonra tekrar açılmasını değerlendiren Berge, kentte canlılığın olduğunu söyledi. Cümlelerini sürdüren Berge, devamında şunları vurguladı: “Kapıköy Sınır Kapısı’nın kısmi olarak açılmasının ardından şehrimizde hareketliliğin arttığını görüyoruz. İranlı misafirlerimizin gelişi ile birlikte esnafımız bir nebze olsun iş yapmaya başlamıştır. Otellerimizdeki doluluk oranları artmaktadır. Dış ticaret ve sınır ticaretinin istenilen düzeye gelebilmesi için PCR testi şartı kaldırılmalıdır.”

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Berge: Vanlı esnaf faizlere çalışıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir