BES Van Şubesi, EYT ve SGK’nin ek ödemelerine dair yaptıkları açıklamada, insan onuruna yakışır koşullarda çalışmak istediklerini vurgulayarak, buna karşı mücadele edeceklerini ifade etti.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Van Şubesi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme için Van Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı BES Van Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar yaptı. Dündar, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılacağının Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşıldığına değinerek, seçim arifesinde iktidarın önceden inkâr ettiği bu sorunla ilgili adım atmak zorunda kaldığını ifade etti.
1 Ocak’a üç gün kala yapılan açıklamanın SGK il müdürlükleri önünde uzun kuyruklara neden olduğunu ifade eden Dündar, “Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdir. Bu durum dahi SGK Emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK Emekçileri hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir” dedi.
‘Artık yeter!’
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirdiğine dikkat çeken Dündar, “Ancak Sn. Çalışma Bakanının açıklamasına göre EYT düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin bundan faydalanacağı açıklaması yapılmıştır. İlk başta açıklanan 5000 prim gün vaadinin değişmesiyle kapsamının ne olacağı da ayrı bir merak konusudur. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK Emekçisi ARTIK YETER diyor” diye vurguladı.
‘SGK personelleri açlık sınırı altında hizmet veriyor’
SGK personelinin kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırıldığının altını çizen Dündar, tamamının üniversite mezunu olduğunu, yıllarca KPSS’ye hazırlanıp atandığını ancak açlık sınırındaki bir ücretle hizmet verdiğini söyledi. Dündar, “2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK Emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılmıştır. Ancak kimi kadrolar hala almaya devam etmektedir. Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü nedeniyle SGK Emekçilerinin mağduriyeti misli ile artmış, daha da artacağı aşikardır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir” diye belirtti.
Dündar, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“* Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!
* Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz!
* Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz!
* Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
* Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!
* İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz!”
Dündar son olarak, talepleri karşılanana kadar mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizdi.
Serhat News