1. Haberler
  2. Özel
  3. ÇEVDER: Zîlan Vadisi yok edilmek isteniyor

ÇEVDER: Zîlan Vadisi yok edilmek isteniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geliyê Zîlan Katliamını 93’ncü yıl dönüme ilişkin açıklama yapan Van-ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık,  “Dün silahlarla katliam yapılan bu vadide bugünde ekolojik yıkımlarla tahribatlar yapılmaktadır” dedi.

Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (VAN-ÇEVDER) 13 Temmuz 1930 yılında gerçekleşen Geliyê Zîlan katliamının 93’ncü yıl dönümüne ilişkin binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan dernek başkanı Ali Kalçık, 13 Temmuz 1930 yılında Geliyê Zîlan bölgesinde binlerce Kürdün katledildiğini belirterek, olayın o dönemde yayın organlarında katliam bir kahramanlık olarak topluma aktarıldığını söyledi. Kalçık, “Van’ın kuzeyinde yer alan Erciş ilçesinin Zîlan vadisi olarak bilinen alanda 10 Temmuz’da başlayıp 13 Temmuz’da doruğa ulaşan Zîlan deresinde bir katliam yapıldı. O günkü manşetlerde “temizlik hareketi başladı” diye. Cumhuriyet Gazetesi manşetiyle bir kahramanlık destanı gibi sunulmuştu.” dedi.

‘Zilan dönülmez yıkıma uğratılmaktadır’

Devlet Zilan katliamını hafızlarda silmek için bölgede ekolojik tahribatı yol açacak projelere gerçekleştirdiğini söyleyen Kalçık, “Cevizin de anavatanı sayılan Zîlan da 4300 bitki ile sayısız endemik tür bulunmaktadır. Ancak buralar tamamen mermer ocakları ve Hidroelektrik Santralleri ile yok edilmeye başlandı. Eğer bu doğa katliamların önüne geçilmezse geri dönülmez doğa tahribatlara neden olacaktır. Zilan Vadisinde yapılan ekolojik tahribatlara dur demek için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ÇEVDER: Zîlan Vadisi yok edilmek isteniyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir