1. Haberler
  2. Güncel
  3. CHP ve Tabip Odası görüşmesinde, kentin sağlık sorunları masaya yatırıldı

CHP ve Tabip Odası görüşmesinde, kentin sağlık sorunları masaya yatırıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, Van – Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç’i ziyaret etti. Ziyarette kentte yaşanan sağlık sorunları masaya yatırılarak, çözüm önerileri ele alındı.

CHP İl Başkanı Bedirhanoğlu ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kasapoğlu’nu bulunduğu heyeti Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Yaviç ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. CHP İl Başkanı Bedirhanoğlu, odanın çalışmaları ve sağlık çalışanlarının devam eden sorunları hakkında Dr. Yaviç’ten bilgi aldı. Doktorların genel sorunlarını, Van ve Hakkari de yaşanan  sorunları meclise taşıdıklarını ve grup toplantılarında dile getirdiklerini hatırlatan Bedirhanoğlu, Van’da devam eden bin 800 günü aşkın eylem ve etkinlik yasağının da kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bedirhanoğlu, vatandaşların anayasal haklarının bir an önce tanınması gerektiğini kaydetti.

“sorunlar pandemi döneminde ikiye katlandı”


Sağlık çalışanlarının sadece Pandemi sürecinde değil, yıllardır var olan ve biriken sorunlarının olduğunu anımsatan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç ise, “Tabi bu sorunlar pandemi döneminde ikiye katlandı ve çok daha büyük bir noktaya geldi. Özellikle pandeminin ilk döneminde korona virüsten kaynaklı birçok sağlık çalışanını yitirdik ve bir nebze aşı sürecinden sonra ölüm oranları azaldı. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, özlük hakları yine Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen sağlıkta şiddet olayları yaşadığımız sorunlar arasındadır. Bununla ilgili Türk Tabipler Birliği dönem dönem bilgilendirmeler yapıyor. Yine Ankara’da siyasi partilerle bu yönde temasları oluyor ve meclis tatile girmeden önce hazırlanan taleplerimizi içeren bir dosya hazırladık. Özellikle sağlık çalışanlarının ekonomik konularının düzeltilmesi talebimiz oldu. Çünkü bu konu Türkiye gündeminde de çok sık yer aldı” dedi.


“sağlıkta şiddeti önleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı”


Emekli olan sağlık çalışanlarının aldıkları ücretin gündelik yaşamlarının idame etmelerinde yetersiz kaldığını dile getiren Yaviç, “Yine aynı şekilde çalışan hekimlerin aldıkları ücretin karşılığı olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla buna dair bir iyileştirme talebimiz var ama sorun sadece sağlık çalışanlarının ücreti değildir. Sağlık çalışanlarının bir çok sıkıntısı var ama bunların en başında da ise sağlıkta şiddet konusu var. Son dönemde sağlıkta şiddet vakaları yüksek seviyededir. Özellikle buna dair sağlıkta şiddeti önleyecek yasal düzenlemelerin yapılması ya da sağlık kurumlarının güvenlikli çalışma alanına dönüştüğü bir alana dönüştürülmesi için gerekli tedbirlerin alınmalıdır. Buna yönelik özellikle sağlıkta şiddet olgularını körükleyecek söylemlerden uzak kalalım. Çünkü bazen ne yazık ki siyaset anlamında özellikle iktidarda bu tarz söylemlerin de sağlıkta şiddet olaylarına yol açtığını biliyoruz. Bu yönde gerekli hassasiyetin gösterilmesi noktasında beklentilerimiz var” diye konuştu.


“van’daki sağlık kurumlarında çok ciddi sorunlar var”


Van’daki sağlık kuruluşlarının çevre illere de hizmet verdiğini ancak bu ihtiyaca yeterince cevap verecek düzeyde olmadığını aktaran Yaviç, “Yıllar geçtikçe ne yazık ki sağlık kuruluşları gittikçe zayıfladı ve sağlık hizmetinde ciddi sorunlara yol açacak düzeye gelmiştir. Özellikle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinin ciddi anlamda sorunları var. Tıp merkezinde asistan hekimlerin çok ciddi sorunları ve çalışma koşullarıyla ilgili sıkıntıları var. Yoğun uzun süreli nöbetlerle mesleklerini ifa etmeye çalışıyorlar. Diğer taraftan çalışma koşullarının kötüleşmesinden kaynaklı artık birçok ana bilim dalında temsil düzeyde asistan hekim sayısı var. En somut örneği de pediatride var. Pediatri ana bilim dalında Erzurum, Diyarbakır ve Elazığ gibi illerde neredeyse iki katı hatta daha fazla düzeyde asistan var. Bugün tıp merkezinde 5 asistana hizmet verilmeye çalışılıyor. Normal servis bakıldığında yoğun bakım acil ve diğer poliklinikler göz önünde bulundurulduğunda 5 asistanla bu sürecin yürütülmesi imkansızdır. Tabi sadece ekonomik sorunlardan kaynaklı ciddi bir borç batağında olduğu, yine tıbbi cihaz noktasında medikal firmaların ücretlerini alamamalarından kaynaklı hastanelere tıbbi cihaz veremedikleri gibi bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla birçok noktada örneğin cerrahi operasyonların yapılamaması şeklinde bir yansıması oluyor” şeklinde konuştu.


“15 günden önce randevu alamıyorsunuz”


Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlıkta şiddet konusunu konuştuklarını söyleyen Yaviç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hekimlerin ilimizden ayrılmasının en büyük sebeplerinden biri de sağlıktaki şiddet olaylarının sonlanmamasıdır. Bu anlamda Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ciddi anlamda sağlık çalışanı yetersizliği var. Herhangi bir bölüme randevu aldığınızda 15 günden önce randevu alamıyorsunuz. Ne yazık ki bunun çözülmesine yönelik atılan somut bir adım yok. İlin gündemine de gelmiyor. Ne yazık ki ilimizin sorunlarıyla ilgili yerel dinamiklerin bir araya gelip, bunun için çözüm üretebilme durumu da yok. Pandeminin başından bu yana neredeyse İl Hıfzıssıhha Kurulu fiziki olarak toplanamıyor. Mecliste bu konuyla ilgili herhangi bir gelişme olmasa önümüzde ki günlerde grev yapacağız.”

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP ve Tabip Odası görüşmesinde, kentin sağlık sorunları masaya yatırıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri