CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, özellikle Ardahan ve çevre illerde görülen hayvancılığı bitirme noktasına getiren Şap hastalığı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya 6 maddelik ilk soru önergesini sundu.
Milletvekili İncesu, başta Ardahan olmak üzere ve hayvancılıkla uğraşan bölgelerde hayvancılığı bitirme noktasına getiren Şap Sat-2 Serotipi salgınının üreticiyi zora soktuğunu belirterek, bölgede önlem alınması ve teşvik, hibe paketleri önerilerini içeren soru önergesini hazırlayarak Tarım Bakanlığı’na iletti.
CHP Ardahan milletvekili Özgür Erdem İncesu’nun, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya ilettiği soru önergesinin metni şöyle:
“Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı her geçen yıl bir önceki yıla oranla istikrarlı ve önüne geçilemeyecek şekilde azalmaktadır. Bu sayı TÜİK’in 2023 yılı ile ilgili raporunda bile önceki yıla oranla azalış %7 civarındadır. Bu oranı köylerde ve kasabalarda kayıt altına alınmayan hayvan kayıplarını da kapsayacak şekilde değerlendirdiğimizde kuşkusuz biraz daha yukarılara doğru çıkacaktır. Bu tablo ülkemiz hayvancılığına, nüfus oranına bağlı olarak artan et ihtiyacına ve en nihayetinde köylümüze ve besicimize ciddi oranda zarar verecek acı bir gerçeği önümüze sermektedir. Özellikle Doğu Anadolu Kars-Ardahan özelinde et ve süt üreticisinin önemli bir sorunu da ishal ve solunum yolu hastalıkları kaynaklı buzağı ölümleridir. Hayvancılığın sürekliliği için tedbir alınması gereken bir meseledir. Bütün bu olumsuz gidişata Mart 2023 itibariyle Irak üzerinden ülkemize ulaşan ŞAP (Sat-2) salgını da eklenmiştir. Yeterince alınmayan önlemler neticesinde hızla yayılmış ve sorunu iyice derinleşmiştir. Yapılan önlem aşıları da gebe hayvanlarda erken doğuma (ölü doğum) sebep olduğu bölgede tespit edilen şikayetlerden diğeridir.
Bu bağlamda;
1-Salgın hastalıkla mücadelede sınırlarımızda kaçak hayvan girişlerine karşı aldığını önlemler nelerdir?
2-Köylümüz ve besicimize ŞAP SAT SEROTOPİ salgını sonucu oluşan zararlarını temin amaçlı ne gibi destekler verdiniz ya da vermeyi düşünüyor musunuz?
3-Hayvan hastalıklarına karşı teşhis ve tedavi amaçlı mobil laboratuvarları bölgeye göndermeyi düşünüyor musunuz?
4-Bakanlığınız tarafından 2023 yılı bahar aylarında yapılan SAT-2 varyant içeren aşılar hastalığı neden önleyememiştir? SAT-2 varyant içeren aşıların ŞAP hastalığının artışına sebep olma ihtimali araştırılmış mıdır?
5-Bütün bu olumsuzluklar ışığında çiftçinin tarım kredi borçlarını makul bir süreye yaymayı ya da silmeyi düşünüyor musunuz?
6-Teşvik ve hibe destekleri konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?” Kaynak: AA)
Serhat News