Çıldır Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Çıldır Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve özellikleri ülkemizde farklı oluşum hikayeleri ile birbirinden güzel göller bulunuyor. Değişik bölgelerde göze çarpan bu göller arasında Çıldır Gölü apayrı bir yere sahip. Özellikle kış aylarında gezilecek yerler arasında en etkileyici rotaların başında geliyor. Çıldır Gölü’ne ulaşım için pek çok alternatif seçenek olması da gölü turistik ve kültürel amaçlı geziler için cazip kılmaktadır.
Çıldır Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Çıldır Gölü, ülkemizin en özel bölgelerinden biri olan Doğu Anadolu Bölgesinde yer alıyor. Çıldır Gölü’nün kuzeybatısında Ermenistan bulunmaktadır. Ermenistan sınırında Arpaçay’ın kolu olan Tekel çayı yer alıyor.
Çıldır Gölü’ne ulaşım şehirlerarası otobüs, araba, uçak ya da son yıllarda oldukça revaçta olan doğu ekspresi ile sağlanabilmektedir. Şehir merkezinden özel araçlar ile Çıldır Gölü’ne gitmek sadece 40-45 dakika sürmektedir. Şahsi aracı olmayanlar için toplu ulaşım imkanları dışında özel araç kiralama hizmetleri de göz önünde bulundurulabilir.
Çıldır Gölü Hangi Şehirde?
Çıldır Gölü, turistik bir alan olarak hem yaz hem kış gezilebilecek yerler arasında dikkat çekiyor. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Ardahan ilimizde yer alıyor. Çıldır Gölü, il merkezine yaklaşık olarak 44 kilometre mesafede. Kars Çıldır Gölü arasındaki uzaklık ise 123 kilometredir. Bu mesafe yaklaşık olarak bir buçuk saat sürmektedir. Ardahan ile Çıldır Gölü arası ise ortalama olarak 58 kilometredir. Bu uzaklık ise yaklaşık olarak 54 dakika süren keyifli bir yolculuk gerektirmektedir.
Çıldır Gölü Büyüklüğü
Çıldır Gölü’ne ilişkin olarak merak edilen ve öğrenilmek istenilen bir diğer nokta Çıldır Gölü’nün büyüklüğü. Ardahan ile Kars sınırları içerisinde kalan Çıldır Gölü, 123 kilometrekare bir alanı kapsamaktadır. Çıldır Gölü’nün uzunluğu ise 18 kilometre olup yüzey rakamı ise 1.900 metredir.
Çıldır Gölü Derinliği
Çıldır Gölü’nün büyüklüğü kadar derinliği de merak edilmektedir. Doğu Anadolu Bölgemizdeki Çıldır Gölü, deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte yer almaktadır. Çıldır Gölü’nün en derin noktası ise 49 metredir.
Çıldır Gölü Oluşumu
Çıldır Gölü, tarihçesi 65 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Çıldır Gölü’nün oluştuğu dönem Tersiyerdir. Üçüncü dönem adı verilen Tersiyer dönemi bu açıdan göl oluşum tarihinde en önemli hususlardan biridir. Çıldır Gölü’nün jeolojik yapısı incelendiğinde kuzey bölümü ile güney bölümü milli, kumlu ve çakıllı bir yapıya haiz olduğunu ortaya koymaktadır. Toprak yapısına bakıldığında ise volkanik bir toprak oluşumu söz konusudur. Çıldır Gölü, moloz mahrutu ile lav akıntısı tarafından meydana gelmiş olup doğal bir baraj gölüdür.
Çıldır Gölü Özellikleri
Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesindeki en büyük tatlı su gölüdür. Bir diğer öne çıkan özelliği ise tektonik oluşumlu bir göl olmasıdır. Çıldır Gölü’nün çevresinde yeşillik olmaması aynı zamanda gölü, diğer göllerden ayıran farklı bir yanıdır. Bu durumun nedeni ise Çıldır Gölü’nün etrafında gelişen bir bitki örtüsünün olmamasıdır. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü, en büyük ikinci göl olması özelliği de öne çıkan bir göldür.
Çıldır Gölü’nde Ne Yapılır?
Çıldır Gölü, kışın çeşitli festival ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu festival ve etkinlikler arasında Çıldır Gölü festivali ile Aşık şenliği büyük bir ilgi görmektedir. Kışın donan gölün üzerinde kızaklara binilerek güzelce dolaşılabilmektedir. Bu gezi ise ziyaretçilere masalımsı bir dünyanın kapılarını aralamaktadır.
Göl üzerinde Kafkas dans gösterilerini hayranlıkla seyretmek ise izleyenler tarafından paha biçilmez bir deneyim olarak ifade ediliyor. Gölün kenarındaki şömineli Kütük Ev’de kahvaltı yapmak da önerilen aktiviteler arasında yer alıyor. Çıldır Gölü ve çevresi, yaban hayatını yakından görmek isteyenler içinde tilkileri görmek gibi sürprizlerle dolu.
Serhat News