1. Haberler
  2. Özel
  3. ‘Depremzedelerin tahliyesi Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğundadır’

‘Depremzedelerin tahliyesi Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğundadır’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerin beşinci gününde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgeye yapılan yardımlar da hız kesmeden devam ediyor. Best Van Tur CEO’su İrem Bayram, depremin ilk gününden itibaren bölgeye, Türkiye’nin her yerinden ücretsiz kargo taşıdıklarını söyledi.

6 Şubat günü saat 04.17’de merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7, aynı gün saat 13.24’te ise bu kez merkez üssü Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Maraş’ın da aralarında olduğu 10 ilde hasara yol açtı. 20 binin üzerinde can kaybının yaşandığı depremde yaralı sayısı ise 80 bini geçti. Deprem bölgesine günlerdir süren yardım seferberliği hız kesmeden devam ediyor. Yardımları, deprem bölgesine ulaştırma noktasında Best Van Tur, depremin ilk gününden itibaren ücretsiz kargo taşıyor.

Best Van Tur CEO’su İrem Bayram, Türkiye’nin her yerinden deprem bölgesine yardım kolileri taşıdıklarını söylüyor. Bölgeden yapılacak tahliyeler konusunda da Bayram, “Oradaki bütün depremzedeleri ücretsiz taşımak çok güzel olur, ama bu devletin sorumluluğundadır,” diyor.

‘Türkiye’nin her tarafından yardım kolileri taşıyoruz’

İrem Bayram, Türkiye’nin her tarafından yardım kolileri taşıdıklarını söylüyor. Best Van olarak daha çok Van ve çevre illerden yardım beklediklerini fakat İstanbul, İzmir, ve Bursa gibi illerden de bölgeye çok ciddi anlamda kargo taşıdıklarını belirtiyor. Bayram, “Halkın duyarlılığı söylemeye bile gerek yok, çok ciddi anlamda bir duyarlılık söz konusu,” diye belirtiyor. Bayram, kolilerin hazırlanmasında şöyle bir duyuru yaptıklarını söylüyor: “Kolilerin daha bilinçli hazırlanmasını, depremi yaşamış bir bölge olarak duyurduk. Kargoların her birinin içerisinde farklı farklı ürün grupları olursa en azından kargonun ulaştığı kişi tek bir pakette birçok şeyden faydalanabilsin istedik. Bunun sebebi de bizim bölgede gördüğümüz kadarıyla bir grup ayakkabıya ulaşabilirken bir grup monta ulaşamıyor. Yardımlar farklı farklı paketlerde olunca bazı ihtiyaçlara ulaşılamıyor. Sıvı gıda olmasın diye özellikle duyurduk. Gelen paketlerde açıkçası çok da aksini görmedik.”

Bayram, kendi taşıdıkları koliler dışında eski, kullanılmış ürünler, işe yaramayacak insanların evden atmaya kıyamadıkları ürünlerin de deprem bölgelerine gönderildiğini ifade ediyor. “Hâlâ yardım göndermeyi maalesef öğrenemediğimize de şahit oluyoruz kargo götürürken,” diyor Bayram.

‘Dağıtımda koordine sorunu var’

Bayram, bir koordine olamama durumunun söz konusu olduğunu söylüyor. Götürdükleri kolilerin alıcısı yoksa otogarlara teslim ettiklerini belirtiyor. Kolilerin otogarlardan dağıtıldığını söyleyen Bayram, “Bizim gönderileri, otogarlardan gönderen kişi, yardım gönderdiği kişi tarafından teslim almak üzere göndermiyorsa siz götürün ihtiyacı olanlara verin deniyorsa biz oradaki yerel firmalara teslim ediyoruz. Onlar aracılığıyla dağıtılıyor,” diyor. Bölgenin tahliye durumunun söz konusu olduğunu belirten Bayram, “Ulaştırma Bakanlığı ile beraber bizlerden de otobüs istiyorlar. Ama otobüs firmaları üzerinden tahliye yapmak, tüm otobüs firmaları adına konuşuyorum maalesef ki mümkün değil” diye ekliyor. Otobüslerin başta askeri sevkiyatta kullanıldığını belirten Bayram, “Bizim de kapasitemiz maalesef ki bir yere kadar. Ama bundan sonraki dönemde de biraz daha yardım gönderimleri sanıyorum ki biraz daha azalacak çünkü insanlar tahliye edilmeye başlandı,” diyor.

‘Depremzedelere ev yaptırma kararı aldık’

Bayram, depremzedeler için herhangi bir yardımda bulunmadıklarını, onlar için ileriki süreçte ev yaptırma kararı aldıklarını söylüyor. “Biz de desteğimizi bu şekilde sunma yönünde karar aldık,” diyor Bayram. Ücretsiz yolcu taşıma konusunda Ulaştırma Bakanlığı’nın otobüs firmalarından, otobüs temin edip tahliyeyi kendisinin yapmayı planladığını ifade eden Bayram, “Gönül ister ki oradaki 13 milyon insanı ücretsiz olarak taşıyalım ama ne bizim ne de bizim dışımızdaki hiçbir otobüs firmasının böyle bir gücü yok,” diye belirtiyor.

Depremin ilk gününden beri ücretsiz depremzede taşıdıklarını söylüyor Bayram. Ancak maddi sıkıntısı olmadığı halde kendilerinden ücretsiz taşıma talep edildiğini ve bu durumun kendilerini üzdüğünü de belirtiyor. Suiistimale açık bir durumun oluşabildiğini ve bu noktada ne yapacaklarını bilemediklerini de ekliyor. “Bir taraftan da gerçekten imkânı olmayan depremzedeler var. Depremzede dediğimizde hepsinin imkânı yok anlamına gelmiyor. Herkes ulaşım ücretini ödeyemeyecek durumda mı bu çok önemli bir ayrım bence,” diyor.

‘Depremzedelerin tahliyesi devletin görevi’

Bayram, bölgede bulunan depremzedeleri ücretsiz taşımanın güzel olacağını, ama bunun devletin sorumluluğunda olduğunu vurguluyor. “Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğunda taşıma. Biz herkese bunu yapamayız. Biz ancak her seferimizde orada gördüğümüz üç beş tane kişiyi parası olmadığı için taşırız,” diyor Bayram. Best Van olarak sadece deprem döneminde değil, yolda elini kaldıran herhangi bir insanı, param yok diyen herkesi, her zaman ücretsiz taşıdıklarını da belirtiyor. Bayram son olarak, “Ama herkesi bu süreçte ücretsiz taşıma gücümüz maalesef yok. Keşke olsa oradaki 12-13 milyon insanı biz tahliye etsek ya da farklı bir firma tahliye etse, ama bizim sektörde bu güçte bir şirket yok. Zaten bunu yapma görevi de bizlere değil Ulaştırma Bakanlığı’na ait bir görev,” diyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Depremzedelerin tahliyesi Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğundadır’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir