Diyadin’de dağlık alanların maden ocaklarıyla tahrip edilmesinin ardından bu kez de yeraltı suları hedef halinde geldi.
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde “altın ve gümüş projesi” adı altında ruhsat alan Koza Altın İşletmeleri A.Ş., bölgede büyük bir ekolojik yıkıma neden oldu. Şirketin çalışma yürüteceği alanlara dair hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, bölgede 218 farklı bitki bulunduğu, bitkilerin 7’sinin endemik olduğu, 3’ünün nadir bulanan bitkilerden olduğu ve 16 sürüngen türü tespit edilmişti. Ancak buna rağmen siyanürlü maden araması için şirkete izin verildi.
Yeraltı suları hedefte
Söz konusu maden tahribatına dair tartışmalar sürerken bu kez de kentin yeraltı sularına göz dikildi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), ilçeye bağlı Hecî Xalit köyünde sıcak su arama çalışmaları başlattı.
MTA’nın 22 Ağustos’ta açıkladığı bilgilere göre; ilçede 3 bin 400 metrekarelik alanda jeotermal kaynak araması yapılacak. Proje kapsamında köyde bir adet sondaj yapılması planlanıyor. Proje maliyeti yaklaşık 10 milyon TL olarak hesaplanırken, açılacak sondaj kuyusunun 2 bin 750 metre derinliğinde olması bekleniyor.
Köylüler: Bilgimiz yok
Konuya dair MA’nın görüştüğü köy sakinleri, bölgede şantiye kurulduğunu ve bir hafta önce iş makinelerinin getirildiğini aktardı. Köylüler, şirket yetkililerinin kimi zaman sıcak su, kimi zaman ise altın aradıklarını söylediklerini paylaştı. Köylüler, çalışmanın kapsamının ne olduğunu kendileri ile paylaşılmadığını ifade etti.
Serhat News