Edremit’te okul binasıyla birlikte tarihi binayı da yıktılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van’ın Edremit ilçesinde bulunan ve 1960 yılında yapılan tarihi taş binayı yıkım kararı alınan okul binasıyla birlikte yıktılar. Yıkım kararına tepki gösteren Belediye Meclis Üyesi Selim Bayram, yıkım kararını katliam olarak değerlendirdi.

Van’ın turistik ilçesi olan Edremit ilçesine bağlı Eski Cami Mahallesi’nde, 1960 yılında yapılan ve  ilçenin ilk yapılan okulu olarak kabul edilen tarihi taş bina, iş makinalarıyla yıktırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararla yıkımına başlanan okulun yıkımı sırasında bahçe içinde bulunan tarihi taş binanın da yıkılması tepkilere neden oldu. Sosyal medya üzerinden onlarca yurttaş, yıkım kararına tepki gösteren paylaşımlarda bulunurken, yapılan paylaşımlarda ise, “Bu bina ilçenin ilk eğitim yuvasıydı. İlçede her kesin bir anısı vardı. Bu yıkım kararıyla birlikte ilçenin belleğini, anılarını da yok ettiler,” tepkileri yer aldı.

‘Yıkım Bir Katliamdır’

Binanın yıkımıyla ilgili karardan dahi haberdar olmadıklarını belirten Edremit Belediye Meclis Üyesi Selim Bayram, üç gözlü taş binanın yıkılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bayram, “Bu tarihi taş bina 1960 yılında yapıldı. Sonra yanına yeni bir okul yapıldı. Bundan önceki kayyım döneminde ilk olarak binanın içerisinde bulunduğu arazinin bir bölümü kamulaştırılarak satıldı. Ancak bu hafta başı uyandığımızda bir baktık bina tamamen yıkılmış, yani yanında bulunan ve yeni yapılan okul binasının yıkım kararıyla birlikte bu tarihi binada yıkılmış. Bu bina ilçenin belleğiydi. Herkesin bir anısı vardı bu binada. İstense dahi böyle bir yapıyı bir daha yapmak imkansızdır. Bu yıkım kararını kim almışsa onu kınıyorum. Bu açık bir katliamdır,” diye konuştu.

‘Yıkım Yerine Müze Yapılabilirdi’

Yıkım kararına tepki gösteren Gazeteci İbrahim İlhan ise, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu okul, Devrim İlkokulu  olarak 1960 yılında yapıldı. Taş bina olarak yapılan yapının ismi bir ara  Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu olarak değişti. Sonrasında, Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü, son olarak ise sanatsal kursların yapıldığı alan olarak kullandı. Edremit’in tüm çocukları, burada eğitim öğretim gördü. Bu tarihi taş bina yıkılacağına; mini müze, kütüphane veya muhtarlık binası olarak değerlendirilebilirdi. N’olurdu sanki ilçenin tarihi değerine sahip çıkılsaydı? Hepimizin hatıraları vardı bu okulda. Yazıklar olsun size.”

Edremit’te okul binasıyla birlikte tarihi binayı da yıktılar - WhatsApp Image 2021 11 25 at 15.54.22

 Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, yıkım kararının bakanlığın onayı ile yapıldığını doğrulayarak, binanın yerine yeni okul binasının yapılacağını söyledi.

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Edremit’te okul binasıyla birlikte tarihi binayı da yıktılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir