Eğitim Sen Van Şubesi, ‘Öğretmenlik Meslek Kanunun’ iptal edilmesi talebi ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Van merkezde bulunan Aydın Perihan İş Merkezi önünde bir araya gelen sendika üyesi bir grup öğretmen ve sendika yöneticisi, pankart açıp slogan atarak, taleplerini dile getirdi.
Grup adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay çıkarılan kanuna dikkat çekerek, “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir” dedi.
‘Öğretmenlerin iradesi dışında hazırlandı’
“Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır” diyerek sözlerini sürdüren Atabay, “Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır” bilgisini paylaştı.
‘Anayasa Mahkemesi biran önce karar vermeli’
Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik karar almasını isteyen Atabay, “Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır” şeklinde konuştu.
‘Öğretmen emeğini değersizleştiren bu süreç son bulmalıdır’
Eğitim Sen olarak, kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarını yükselttiklerini dile getiren Atabay şöyle konuştu: “Gerek eylem ve etkinliklerle, gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bağlı süreci durdurmaya çalışmıştır. Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne de iyileştirmeler, kısmı düzenlemeler talep etmiştir. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sınava hazırlama tutumuna da girmemiştir. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmektedir.”
‘Ekonomik iyileştirme için çalıma başlatılsın’
Konuşmasının devamında, “Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesi asla kabul edilemez” diye kaydeden Atabay, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için biran önce çalışma başlatılmasını istedi.
‘ILO ve UNESCO sözleşmesi kabul edilsin’
Sendika olarak bir dizi taleplerinin olduğunu belirten Atabay son olarak şunları söyledi:
“Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir.”
Yapılan açıklamaya katılan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Serhat News
(lg)