Emekli-Sen Van İl Başkanı: Sadaka değil, toplu sözleşme istiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye gündeminde konuşulan emekli zamlarına karşı tepkiler gelirken, bir tepki de Emekli-Sen Van İl Başkanı Timur Sayıryiğit’ten geldi. Başkan Sayıryiğit, emeklilerin sorunlarına değinerek, emeklilerin gün geçtikçe yoksullaştığına dikkat çekti.

Şehrivan Gazetesi’nde yer alan habere göre, Emekli zam konusunun konuşulduğu dönemde Emekli-Sen Van İl Başkanı Timur Sayıryiğit de emekli sorunlarına değinerek, yaşanılan zorlukları anlattı. Başkan Sayıryiğit, “13,5 milyon emeklinin sesi olmak için buradayız. Bugün buradayız çünkü emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Bugün buradayız çünkü biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframızdan bir dilim ekmeğimizi daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Bugün buradayız çünkü cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi yoksa doğalgaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabını yapmaktadır.” dedi.

Emeklinin birden çok sorunu var

13,5 milyon emeklinin hak arama mücadelesini engellemeye çalışan iktidar emeklilerin sendikası DİSK Emekli-Sen’e kapatma davalarıyla saldırmaktadır diyen Başkan Sayıryiğit, şunları kaydetti: “Haykırıyoruz: Yıkılmak üzere olandır saldıran; yıkılacaksınız! Bugün en düşük emekli aylığı 1500 lira iken Maliye Bakanı açıklıyor: Türkiye’de şehir merkezindeki kiralar ortalama 1261 lira! Ne var ki toplum tarafından güvenirliğini yitirmiş, bu ülkenin “resmi” istatistik kurumunun çarşıda, pazarda gerçek enflasyonun yüzde 60’lara dayandığı bir ekonomik krizin tam ortasında gerçeklikten uzak veriler paylaştığını geçtiğimiz ay ve dün açıkladığı enflasyon rakamlarında gördük.  O nedenle ne TÜİK in aldatıcı, yapay ve elastik açıklamalarına, nede Maliye Bakanı’nın tespitine değil. Kendi gözlerimizle gördüğümüz ve bizzat kendi yaşadığımız gerçekliklere, çarşıya pazara ve şehir merkezindeki gerçek kiralara bakıyor ve görüyoruz ki ortalama kira fiyatları 2459 lira. A dan Z ye her şeye yüzde elli, yüzde yüz otuz zam geldi.”

 ‘Emeklilerin sorunu yeni değil’

Emeklinin sorunlarına dikkat çeken Sayıryiğit, “Emeklilerin sorunları bugün başlamamıştır. Bu sorunlar on yıllardır piyasalaştırılan emeklilik ve sağlık sistemlerinin sonucudur. Hiçbir isyan, hiçbir mücadele, hiçbir örgütlülük boşuna değildir. DİSK Emekliler Sendikasının kökleri de işte bu özelleştirme, piyasalaştırma, yoksullaştırma politikalarına, 1990’lı yıllara dayanmaktadır. Ancak açıktır ki ülkemiz hiçbir zaman böylesi bir ekonomik kriz döneminden geçmemiş. Emekliler, ekonomi politikalarını deney, halkı kobay olarak gören bir iktidar tarafından torba torba yasalarla, iğneden ipliğe ve halkın temel ihtiyaçlarına yapılan fahiş zamlarla böylesine yoksullaştırılmamıştır. Bugün bıçak kemiğe dayanmıştır. Geçinmek için 35 yıllık alyansını satan, yaşamak için 60 yaşından sonra ikinci bir işte çalışan, barınmak için ekmeğinden, ekmek için sağlığından vazgeçmek zorunda bırakılan emekliler ayaktadır, bir aradadır, haykırmaktadır.”

‘Emeklilikte yaşa takılmak büyük bir sorundur’

Taleplerini sıralayan Başkan Sayıryiğit, şunları açıkladı: “Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır. Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi hakkımızdır. Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözüme kavuşturulması hakkımızdır. Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır. Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır. Tüm bunların gerçek anlamda yaşama geçirilebilmesi için sendikalaşmak hakkımızdır. Bu ülkenin emeklileri devletin sırtında bir yük değil, alın terinin karşılığını almak için bugün burada toplanan ve her gün haklı mücadelesini büyüten yurttaşlardır.  Hakkımız olan için mücadele etmeye, emeklilikte insanca bir yaşamı daha yüksek sesle savunmaya, ülkenin dört bir yanını eylem alanına çevirmeye, yıkılmakta olanı yıkmaya, eşit, özgür ve demokratik olanı el ele kurmaya kararlıyız.”  

Sadaka değil toplu sözleşme istediklerinin altını çizen Sayıryiğit, şunları söyledi: “Sendikamız meşrudur. Sendikamız vardır. Sendikamız var olacaktır. Biz emekliler, sömürü ve zulme direnme sorumluluğunu bin yıllardır toprağı ekenlerden, ekmeği üretenlerden, yarını elleriyle kuranlardan devraldık. Yağma yok Disk Emekli-Sen var. Vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın ferpa, yaşasın DİSK, yaşasın emekli-sen, yaşasın insanca bir yaşam mücadelemiz, Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 1500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Çift maaşlı ilk bakan olan ve aylık 65 bin lira maaş alan Maliye Bakanı sadece bir ay bir emekli aylığıyla geçinebilir mi? Emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar, aylık 1500 lira ile geçinebilir mi?”

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emekli-Sen Van İl Başkanı: Sadaka değil, toplu sözleşme istiyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    23 Kasım 2023, 11:13

    […] emekliler, kaynakların savaşa harcandığına işaret ederek, kendilerine verilen maaşla geçimlerini […]

    Cevapla