Erciş’te, dengbêjler bir araya geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van’ın Erciş ilçesinde kurulan Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi, Kürt dengbêjleri bir araya getirdi. 8 dengbêjin katıldığı etkinlikte, Kürt tarihinde yaşanan olaylar, aşklar ezgilerle dile getirildi.

Merkezi Erciş ilçesinde olan Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi, Kürt dilinin gelişmesinde önemli bir ayak olan dengbêjlik geleneğinin sürdürülmesi adına çalışmalar yürütüyor. Dengbêjlik üzerine araştırmalar yapan dernek, aynı zamanda bölgedeki dengbêjleri de bir araya getirerek etkinlikler gerçekleştiriyor.  İlçe merkezinde bulunan dernek binasında yapılan etkinlikte bir araya gelen dengbêjler, Kürt tarihinde yaşanan olayları ve aşkları dengbêjlik makamı ile dile getirdi. Etkinliğe, HDP ve DBP ilçe örgütleri ile birlikte Eğitim-Sen ve Yeşiller Partisi’nden temsilciler katıldı. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aktaran Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi Eş Başkanı Leyla Varlı Kurt, toplumları var eden gerçeğin dil ve kültürleri olduğuna vurgu yaparak, dengbêjliğin de bu anlamdaki önemine vurgu yaptı. Derneğin yönetim üyesi Cevdet Zilanlı ise dengbêjlerin, Kürt kültürünün temel alt yapısını oluşturan ve binlerce yıllık Kürt edebiyatının günümüze kadar ulaşmasına önemli katkılar sunduklarına dikkat çekti.

Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi’nde yapılan dengbêj etkinliğinin devamı olan programda, Ağrı’nın Patnos ve Van’ın Erciş ilçesinden dengbêjler katıldı. Moderatörlüğünü Dengbêj Miraz’ın yaptığı etkinlikte, dengbêjler ağırlıklı olarak Zilan ve Kürt tarihinde, Kürtlere yönelik işlenen katliamları ve aynı zamanda ihanetleri anlatan stranlar dillendirdi. Dengbêj Salih Ultar’ın seslendirdiği stanlar, duygulu anların yaşanmasına yol açtı. Dengbêjler; Abdurrahman, Kerem, Aydin, Kazım, Mehmet ve Hetem’in stranları ise beğeniyle dinlenildi. Katılımcılar, zaman zaman dengbêjleri ayakta alkışladı.

‘Dengbêjliği Yaşatmalıyız’

Dengbêjliğin, Kürt kültüründeki önemine vurgu yapan derneğin Eş Başkanı Leyla Varlı Kurt, “Kürtlerin yazılı bir tarihi yok. Bu nedenle Kürt tarihi hakkında bildiğimiz birçok bilgi, dengbêjlik aracılığıyla günümüze taşınmış. Bu nedenle dengbêjlik, biz Kürtler açısından önemli bir kültürdür. Önerim, evlerimizde dengbêjleri dinlemek ve çocuklarımıza dengbêjliğin önemini anlatmamızdır. Bu anlamda her ev bir kursa dönüşmeli ve aileler çocuklarını Kürt dili aynı zamanda edebiyatı konusunda yetiştirmelidir. Dernek olarak bizlerde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz.  Buradaki eğitim atölyeleriyle dil ve sanat eğitimleri veriyoruz,” dedi.

Erciş’te, dengbêjler bir araya geldi - WhatsApp Image 2021 12 31 at 16.03.05
Leyla Varlı Kurt

‘Dengbêjlik Olmasaydı Kürt Kültürü Kaybolacaktı’

Dernek olarak bölgede dil ve kültür üzerinde aktif çalışmalar yürüttüklerini dile getiren dernek yöneticisi aynı zamanda tanıtım sözcüsü Cevdet Zilanlı, insanlık tarihinde korkunç savaşların yaşandığını, bu savaşlarla birlikte galip olan tarafın, mağlup tarafın yazılı tarihini yok ettiğini dile getirdi. Zilanlı, bu halklardan birinin ise Kürt halkı olduğunu belirterek, “Yok edilen kültürü, tarihi ve direnişlerin kahramanlarını günümüze taşıyan dengbêjlerdir. Bu nedenle günümüzde dengbêjliğin önemi tartışılmaz bir gerçektir. Dengbêjlik Kürt halkının arşividir diyebiliriz. Bu konuda özeleştiri vermemiz gerekirse, dengbêjliğin asıl ustaları kadınlardır. Ayşeşan, Xanazezê gibi çok önemli kadın dengbêjler olmuştur. Kadınlar, ninni söylerken, ağıt yakarken, ağıtlarını ve duygularını dengbêjlikle dile getirmiştir. Bu kültürün yaşaması ve devam etmesi için kadınların da dengbêjliği yaşatması gerekmektedir,” dedi.

Erciş’te, dengbêjler bir araya geldi - WhatsApp Image 2021 12 31 at 16.03.06 1
Cevdet Zilanlı

Haber / Fotoğraf: İdris Yılmaz

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erciş’te, dengbêjler bir araya geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir