1. Haberler
  2. Güncel
  3. Faizler yükselince ev fiyatları düştü, kiralar nasıl etkilenecek?

Faizler yükselince ev fiyatları düştü, kiralar nasıl etkilenecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faiz oranlarının yükselmesi ev fiyatlarının enflasyonun altında kalmasına neden oldu. Merkez bankası verileri ev fiyatlarındaki düşüşün devam ettiğini gösterirken, mayıs ayında enflasyondan arındırılmış fiyatlarda yüzde 14,9’luk bir düşüş gözüktü. Bu durum 7 aydır ev fiyatlarının enflasyonun altında seyrettiğini gösteriyor.

Yüksek enflasyonunun devam ettiği Türkiye’de, faiz oranlarının yükselmesi ve kredi çekimlerinde sınırlandırmaların olması sonucunda özellikle ev fiyatlarının enflasyonun altında seyretmesine neden oldu.

Ayrıca Türkiye’de yabancılara konut satışında da önemli bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüş, yüzde 50 seviyelerini aşarak dikkat çekici bir boyuta ulaştı.

Ev fiyatları düşmesine rağmen en yüksek kiralar hangi bölgelerde yaşanıyor?

Konut fiyatları düşmesine rağmen kira artışları en çok Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanıyor. Erzurum’da kiralar son 1 yılda yüzde 170 arttı. O bölgedeki illerde yani Gümüşhane’den Urfa’ya kadar birçok ilimizde yüzde 100’ün üzerinde artışlar var.

Büyükşehirlerde kirada son durum

İstanbul’da kiralık konut fiyatları metrekarede 230 TL seviyelerinde, yani 100 metrekare bir daire 23 bin TL seviyesinde. İzmir’de bu rakam 190 TL Seviyelerinde yani 100 metrekarede 19 bin TL. Ankara’da ise yaklaşık 170 TL seviyelerinde yani 100 metrekare bir daire için 17 bin TL seviyelerinde diyebiliriz.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Faizler yükselince ev fiyatları düştü, kiralar nasıl etkilenecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir