Yoksullukla mücadele için yıllardır çalışan CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, Van’da derin bir yoksulluğun olduğunu ve okul çağındaki çocukların okula terk ederek çalışmaya başladığını söyledi.
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, yoksulluğun çeşitli boyutlarıyla ilgili inceleme yapmak için Van’a geldi. Van’da derin bir yoksulluk ve işsizlik olduğunu belirten Foggo, Serhat News’e gözlemlerini aktardı.
Foggo, derin yoksulluğun bir erişememe hali olduğunu belirterek, hem güvencesiz hem sosyal güvencesiz olan yoksulluğu tartıştıklarını söyledi. Foggo, gündelik çalışan, yevmiyeli çalışan insanların yaşadığının derin yoksulluk olduğunu ifade ederek, aynı zamanda bugün, çalışan yoksulluğu da tartışmaya başladıklarını aktardı. Foggo, “Çünkü şu anki asgari ücret, açlık sınırının altında. Aynı zamanda yoksulluk sınırının altında yaşıyor insanlar. Yani insanlar çalışıyorlar, ama temel ihtiyaçlara erişememe durumunu da yaşıyorlar” dedi.
‘Temel ihtiyaçlar karşılanamıyor’
Foggo, kiraların neredeyse üç dört kat arttığını söyleyerek, ev sahiplerinin neredeyse 6 ayda bir kiraya zam yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti. Ev sahiplerinin bazen gerçekten ihtiyaç duyduğu için bazen de bu işin artık ranta dönüşmüş olduğunu kaydederek, bunun yanında gıda fiyatlarının ve okul masraflarının da çok arttığını ifade etti. Bir ailede birden fazla insanın çalışmaması durumda temel ihtiyaçların karşılanamadığını aktaran Foggo, derin yoksulluk denen tanımın tam da bu olduğunu ifade etti.
Derin yoksulluğun bir taraftan da gelecekle ilgili kaygı duymak olduğunu dile getiren Foggo, “Yarını bilememek ya da üniversiteyi bitirdiği zaman iş bulamama kaygısı… Sürekli bir gelecek kaygısı var insanlarda” diye belirtti. Aynı zamanda ülkedeki ekonominin ne kadar istikrarsız olduğunu da ortaya çıkartan bir durumu gösterdiğini de vurguladı.
‘Sosyal destekler yetersiz kalıyor’
Sosyal yardımlara ihtiyaç duyan insanların sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Foggo, verilen desteklerin yeterli olmadığını belirtti. Sosyal yardımların insanları yarı aç yarı tok tuttuğunu söyleyen Foggo, sosyal yardımların verilmesini yanlış bulmadığını fakat insanların bu desteklere ihtiyaç duymadan yaşayabilmelerini umduğunu ifade etti.
Foggo, “Sosyal Devlet dediğimizde insanların hiç kimseye ihtiyaç duymadan, kendi başlarına ekonomik özgürlüklerini kazanması anlamına geliyor, ama maalesef bugün durum öyle değil” dedi. Foggo, insanların kimseye muhtaç olmadan, hiçbir kamu kurumuna, hiçbir partiye muhtaç olmadan onurlu bir şekilde yaşamasını sağlayacak koşulların oluşması gerektiğini vurguladı.
Her bölgedeki yoksulluk bambaşka
Yoksulluğun bölge bölge değiştiğini söyleyen Foggo, bölgesel bir eşitsizliğin olduğunun altını çizdi. Bölgesel eşitsizliğin erişememe haline, yoksulluk, yoksunluk haline de yansıdığını söyleyen Foggo, “Dünya Gıda Örgütü’nün açlık haritasında yaptığı açıklamada, Türkiye’deki en yoksul illerden birinin Şırnak olduğu belirtildi. Oradaki çocukların gelişim yetersizliğinin daha yüksek olduğunun tespit edildiği bir harita. Bu harita, zaten o bölgesel eşitsizlik üzerinden de yoksulluk tanımlamasını ortaya çıkartıyor” dedi.
‘Yoksullukla ilgili politikaların temelinde insan hakları olmalı’
Foggo, yoksullukla ilgili bir politika yapılacağı zaman insan hakları temelli bir yoksulluk politikasına Şırnak’tan, çocuklardan başlanması gerektiğini söyledi. Foggo, “Çünkü o yetersiz ve dengesiz beslenme, çocukların yetişkin oldukları zaman da yoksulluktan kaynaklı birçok hastalığı taşımasına da neden olabiliyor” diye kaydetti.
Vanlılar iş için göç ediyor
Van’daki gözlemlerini aktaran Foggo, “Burada derin bir yoksulluk var. Aynı zamanda işsizlik oranı çok yüksek. Birazda bir korkuyu da hissettim. Bir gelecek korkusu” diye vurguladı. Van’da insanların sürekli hareket halinde olduğunu söyleyen Foggo, “Bundan kastım; hep başka şehirlere gidip iş bulma umudu olmuş. O anlamda bir korku var. Örneğin, İstanbul’a gidecek belki inşaatta çalışacak ya da Antalya’ya gidecek başka bir işte çalışacak. Ama başka şehirlerde de artık yoksulluğun derinleşmesi insanlardaki korkuyu da arttıran bir durum” dedi.
Van’da gözlemlediği bir diğer durumun ise çocukların okulu terk ederek çalışmaya başladıkları olduğunu belirten Foggo, bu durumun yoksulluğun ne kadar derinleştiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Aynı zamanda görüştüğü kadınların ve gençlerin bir takım şeylerin yanlış gittiğini gördüklerini ve bu durum karşısında çalışmalar yaptıklarını söyledi.