Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odası başkanları ve yöneticileri 43. Dönem I.Bölgelerarası toplantısı adına 23-25 Haziran tarihleri arasında Konya’da bir araya geldi. Toplantıda eczacılık mesleğinin gündeminde konular ele alındı.
Eylem kararı çıkan toplantıda Van-Bitlis-Hakkari Eczacı Yönetim Kurulu adına Eczacı H. Fikret Baransel toplantı notlarını paylaştı: “Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımızı acilen hayata geçirilecektir.”
‘Eczacılar borç sarmalında’
Baransel, eczacıların toplum sağlığı adına mesleklerini onuruyla yaparken karşılaştıklarını sorunları anlattı. Meslektaşlarının benzeri daha önce yaşanmamış ekonomik sorunlarla boğuştuklarını aktardı: “Bu tehdidin ana sebebi, 2009’dan bu yana eczacılarla ilgili olan bölümü bir türlü değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesidir. 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir. Eczacılar, kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir.”
’44 bin eczacının sorunları görmezden gelindi’
Eczacıların ciddi barçalarla boğuştuklarını iki eczaneden birinin kapanma tehlikesiyle karşı kaşıya olduğunu belirten Baransel, Türk Eczacıları Birliği’nin diyalog kanallarını kullandıklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydetti: “Her türlü yapıcı öneri görmezden gelinmiştir. Mesleğin sorunlarını bir yana, içinde bulunduğumuz krizin çözme gayretinin gösterilmesi derinleşmesine her geçen gün seyirci kalınmıştır. Ne yazık ki 44 bini aşkın eczacının ve eczacılık mesleğinin sorunları görmezden gelinmiş, adeta yok sayılmıştır. Mevcut koşulların, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de kararttığı aşikardır.”
‘Hastaların yaşadıkları sorunların sorumlusu eczacılar değildir’
Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili geçtiğimiz haftalarda TBMM’den geçen son yasal düzenlemede kamu eczacılarının hak ettikleri şekilde yer almadığını yorumlayan Baransel, mesleklerine bakış açısına dair iyi bir gözlem olduğunu söyledi. “Eczacıların uğradığı hak kaybı kabul edilemez” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Hastaların ilaca erişim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yoklukları artık daha SGK periyotlarla yaşanır hale gelmiştir. Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacaktır. Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır.”
‘SGK’ın ödemediği tutarı hastalar ceplerinden ödüyor’
“Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır” da diyen Baransel, “Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmaktadır. Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde, hastalar açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmaktadır. Buradan ilan ediyoruz ki eczacılık mesleğinin varlık yokluk mücadelesi verdiği bir dönemde, Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odamızın öncelikli gündem maddesi, mesleki sürdürülebilirliği sağlamaktır” dedi.
‘Eylemsellik kararı aldık’
Baransel, mesleklerini görmezden gelen ve yok sayanlara karşı boyun eğmemeye kararlı olduklarını ifade etti. Mesleğe başlamadan önce yaptıkları yemini hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu yeminin gereği olarak harekete geçmekten başka çaremiz kalmamıştır. Bu çerçevede, anayasal demokratik haklarımızı kullanacağımız yönündeki güçlü irademizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”
(ro)