Hakkâri mutfağına ait birbirinden lezzetli yöresel yemekler bulunmaktadır. Kentin zengin mutfak kültürünü yansıtan leziz yemekler için bu yazıyı keşfedebilirsiniz.
Hakkâri mutfağı, zengin yemekleri ile popülerdir. Bu şehir, pek çok medeniyetin etkisi altında kalmış ve bu nedenle kendine özgü bir mutfak kültürü geliştirmiştir. Özellikle hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bu bölgede, et yemekleri ön plandadır. Ayrıca çorbaları, hamur işleri ve tatlıları da Hakkâri mutfağının önemli ögelerindendir.
Kemikli Kavurma
Hakkâri’nin yüksek yaylalarında beslenen hayvanlardan elde edilen etler ile yapılan kemikli kavurma, şehrin en sevilen yemeklerindendir. Kuzu ya da koyun etinden hazırlanan bu yemek, etin kendi yağında kavrulması ile pişirilir. Yanında genelde pirinç pilavı ve ayran ile servis edilir.
Parmak Kebabı
Yüksekova ilçesine özgü olan parmak kebabı; patlıcan, domates, kuru soğan, patates ve yeşil biber gibi sebzeler ile birlikte hazırlanır. Kuşbaşı et ve baharatlar ile lezzetlendirilir. Bu yemek, fırında pişirilir ve kalabalık misafir sofralarının vazgeçilmezidir.
Keşkek
Temel malzemesi buğday olan keşkek, Hakkâri’de genelde koyun eti ile hazırlanır. Tavuk eti de kullanılabilir. Buğday ve etin bir arada pişirilmesi ile hazırlanan keşkek, hem besleyici hem de lezzetlidir.
Yüksekova Kebabı
Hakkâri’nin meşhur kebap çeşitlerinden biri olan Yüksekova kebabı, içerisinde; kıyma, biber, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulundurur. Özellikle yöreye özgü kuyruk yağı ile yapılan bu kebap, közde ya da tavada pişirilerek servis edilir.
Sengeser
Soğuk kış aylarında sıklık ile tüketilen sengeser; kuşbaşı et, yeşil mercimek, soğan, yağ, salça ve baharatlar ile hazırlanır. Pişirildikten sonra üzerine kurut ve çökelek eklenerek servis edilir.
Corti Aşı
Corti denilen lahana kullanılarak yapılan bu çorba, içerisinde; aşurelik buğday, sarımsak, acı biber turşusu ve kemikli etler bulundurur. Besleyici ve lezzetli olan corti aşı, özellikle soğuk günlerde tercih edilir.
Doleme
Bal kabağı ve kıyma ile hazırlanan doleme, Hakkâri’ye özgü bir lezzettir. Bal kabağı, kırık pirinç ve kıyma ile doldurulur ve; tereyağı, domates, biber salçası, nane, kekik, pul biber, tuz gibi çeşitli baharatlar ile lezzetlendirilir.
İçli Köfte
Bulgur ile hazırlanan hamurun içine kıymalı harç konularak yapılan içli köfte, Hakkâri mutfağının vazgeçilmezlerindendir. İster kızartılarak ister haşlanarak tüketilebilir.
Doğaba-Doğava
Doğaba ya da doğava, içerisinde; aşurelik buğday, süzme yoğurt, kıyma, kemikli et, un ve bulgur bulunduran bir yemektir. Hazırlanan köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş et dökülerek servis edilir.
Kepaye
Bağırsak ve işkembelerden hazırlanan kepaye, içerisine doldurulan lezzetli harç ile yapılan bir yemektir. Bağırsakların içine doldurulan kıymalı harç, haşlanarak sulu bir şekilde servis edilir.
Keledoş
Hakkâri’nin tescillenmiş yemeklerinden biri olan keledoş, yazın toplanan otlar ile hazırlanır. İçerisinde; ceviz, yoğurt, sarımsak, salça, yağ ve biber bulunan bu yemek oldukça besleyici ve lezzetlidir.
Çevirmeli Pilav
Pirinç, et, sivri biber, patlıcan, sıvı yağ, tuz ve karabiberin bulunduğu çevirmeli pilav, özellikle davet sofralarında tercih edilen bir yemektir. Etler pişirildikten sonra pirinçler ile birlikte tavada ya da tencerede pişirilir ve servis edilir.
Köftesir-Kiftesir
Et ve yöresel otların bulunduğu köftesir, sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş et ile servis edilir. Besleyici ve lezzetli olan bu yemek, özellikle akşam yemeği sofralarının vazgeçilmezlerindendir.
Kiriş-Kıris Yemeği
Kemikli et, Besni üzümü, soğan, tereyağı, sıvıyağ, nohut, domates salçası, ceviz, sumak, köfte ve çeşitli baharatların bulunduğu kiriş-kıris yemeği, farklılığı ile dikkat çeker. Hakkâri’deki bazı lokantalarda özel günlerde servis edilen bir yemektir. #hakkari
Serhat News