HDP: VASKİ 55 bin yurttaşı icraya verdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Su ve Kanalizasyon İdaresinin son zamanlarda yurttaşları icraya vermesiyle ilgili  basın toplantısı yapan HDP Van İl Eş Başkanları, VASKİ’nin 55 bin üzerinde yurttaşa icra işlemi başlattığını belirterek, insanların en temel hak olan suya ulaşma hakkından mahrum bırakıldığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanları son zamanlarda VASKİ’nin yurttaşları su borçlarından dolayı icraya vermesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. İl Eş Başkanları Fikret Doğan ile Handan Karakoyun katıldığı basın toplantısında ilk olarak söz alan Eş Başkan Fikret Doğan, Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasının ardından VASKİ tarafından suya yüzde 42 zam yapıldığını söyledi. Pandeminin başladığı 2019 yılında yapılan zam, iş yerini açamayan esnaf ve gündelik çalışan emekçiler başta olmak üzere birçok kesimin mağduriyetine neden olduğunu da belirten Doğan, kendilerine gelen bilgilere göre, 55 bin üzerinde yurttaşa su borcundan dolayı haklarında icra işlemi başlatıldığını kaydetti.  

HDP: VASKİ 55 bin yurttaşı icraya verdi - fikret Dogan
Fikret Doğan

Kesintiler kış aylarına denk getirildi

Su borcu olan abonelere gönderilen icra takibi ve su kesme ihbarı kış aylarına gönderilmesi bir tesadüf olmadığını da dile getiren Doğan, uygulamanın halkı cezalandırmaya yönelik olduğunu vurguladı. Doğan, “Abonelere borç yapılandırma tercihi sunulurken henüz süreç başlamadan abonelerin Ocak ayı faturalarına 42 tl kesme bedeli yansıtılmıştır. Basın yer alan haberlerde görüldüğü üzere VASKİ hukuk Komisyonu tarafından basına paylaşılan bilgilerde, alınan kararla birlikte taksitlendirme yapamadıklarını belirterek, bin TL üzerinde borcu olanların ise dosyaların icraya gittiğini söylüyorlar. Son bir ayda 10 bin den fazla dosyanın icraya gönderildiğini de kendileri ifade etmişler.” diye konuştu.

‘Yapılandırma için avukatlar bin TL ücret alıyor’

Haklarındaki icra işlemi başlatılan yurttaşların suları kesilmeye başlandığını da dile getiren Doğan şunlara dikkat çekti: “İcra işlemlerini ise VASKİ’nin son dönemde aldığı sözleşmeli 10 avukat tarafından yürütülmektedir. Düzenli bir geliri olmayan ve ekonomik krizle boğuşup yaşam mücadelesi veren binlerce aile bir taraftan yeni zamların eklendiği doğalgaz faturasını ödemekte zorlanırken, alacaklarına dair hukuki süreci başlatan VASKİ tarafından avukat ücretlerinin alınması büyük bir yük olacaktır. Yurttaşlarımızın yaşadığı bu sorunları bizler siyaset üstü bir anlayış ve tutumla ele alıyoruz. Şunu da biliyoruz birçok insanımız yapılandırma yapsa bile faturalarını ödeyemeyecek durumdadır. İçinde bulunduğumuz kış aylarında su kesintisinin olması nasıl sorunlara yol açabileceği hepimizin malumudur.”

‘AKP’de yer alan yöneticiler icra avukatları oldu’

Doğan’dan sonra söz alan Eş Başkan Handan Karakoyun ise, Van Büyük Şehir Belediyesi tarafından alınan kararlara dikkat çekti. Karakoyun,  “Yine VASKİ’nin son zamanlarda aldığı yeni bir uygulama ise köylerde su ve katı atık paraların alınması oldu. Meclisin aldığı kararla birlikte VASKİ, Yeni uygulamayla birlikte kesilen faturalarda, köylerde bulunmayan kanalizasyon ve katı atık paraları da faturalara yansıtıldı. VASKİ’ye başvuruda bulunan yurttaşlara ise VASKİ’nin yanıtı ‘Bu karar meclis tarafından alınmış. Biz sadece uygulayıcısıyız’ olurken kurum, yurttaşları Büyük Şehir Belediyesi’ne yönlendiriyor.” Diye konuştu. İcra işlemleri yürüten avukatların siyasi kimliklerine de dikkat çeken Karakoyun, “İcra işlemlerini yürüten avukatlar aynı zamanda AKP il ilçe yönetimlerinde aktif olarak görev yapmaktadırlar” diye konuştu.

HDP: VASKİ 55 bin yurttaşı icraya verdi - Handan Karakoyun
Handan Karakoyun

Video-Montaj: Barış Aslan

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP: VASKİ 55 bin yurttaşı icraya verdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir