1. Haberler
  2. Güncel
  3. HDP’li Orhan tutuklu gazetecilerin durumunu Meclis’e taşıdı

HDP’li Orhan tutuklu gazetecilerin durumunu Meclis’e taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne son bir gün kalırken HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, TBMM’ye araştırma önergesi ve Adalet Bakanı’na ise soru önergesi sundu.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne son bir gün kalırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, tutuklu gazetecilere dönük işkenceyi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Türkiye tarihinde en az 67 gazetecinin suikast sonucu öldürüldüğünü kaydeden Orhan, yüzlercesinin fiziksel saldırılara maruz kaldığını ve halen 87 gazetecinin cezaevlerinde tutulduğunu kaydetti.

Araştırma önergesi verdi

Orhan, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın emekçileri, gazeteciler gözaltı, tutuklama, sansür tehdidi altında mesleklerini icra etmeye çalışmaktadır. TV, Radyo, İnternet sitelerine yönelik yasak ve yaptırım kararları ise çok sık bir şekilde uygulanmaktadır” dedi. Gazetecilerin ekonomik baskı ve işsizlik tehdidi altında işlerini yaptığını ifade eden Orhan, konu hakkında TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesi, Adalet Bakanlığına ise soru önergesi verdiklerinin altını çizdi.

‘Katliamlar devam etmiştir’

1990-1995 yılları arasında aralarında Musa Anter, Ferhat Tepe,  Nazım Babaoğlunun olduğu 20’den fazla Kürt gazetecinin katledildiğine dikkat çeken Orhan, “Sadece Kürtler değil Çetin  Emeç, Uğur Mumcu, Kutlu Adalı, Metin Göktepe, Ahmet Taner Kışlalı’nın da aralarında olduğu 32 gazeteci 90’lı yıllarda Türkiye’de öldürüldü. Asıl katiller ise hiçbir zaman yargılanmadılar. 2000’li yıllarda da Hrant Dink’ten, Cemal Kaşıkçı’ya Nuh Köklü’den Göngür Aslan’a gazeteci katliamları devam etmiştir” dedi.  

‘7 aydır haksız tutuklama sürüyor’

Orhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde işsiz bırakılan, işini yaparken ağır risk altında kalan gazetecilerin yanı sıra Türkiye’de cezaevlerinde tutulan 87 gazetecinin mesleklerini yapmalarının engellendiğini ifade etti. Tutuklu gazetecilerin birçok hakkının sistematik olarak ihlal edildiğini aktaran Orhan, “Yaklaşık 7 aydır hiçbir tutuklu incelemeleri duruşmalı yapılmamış, dosya üzerinden yapılan incelemelerde tutuklu gazeteciler ve avukatları da dinlenmemiş, otomatik olarak tutuk devam kararları verilmiştir. Haksız ve uzun tutukluğun yanı sıra cezaevlerinde sohbet, sosyal aktivite ve spor gibi sosyal hakları mevzuatın gerektirdiği ölçüde tesis edilmediği ifade edilmektedir. Tutuklu gazetecilerin mektuplarının gönderilmediği, gelen mektupları ise teslim edilmediği, sağlık haklarının korunmadığı, hastane sevklerinin geciktirildiği, gazetecilere kelepçeli muayene yapıldığı, kadın gazetecilere çıplak arama uygulaması dayatıldığı, koğuşlara konulan kameralar ile kişisel mahremiyetin ihlal edildiği yapılan görüşmelerde ifade edilmiştir” dedi.

Orhan bu kapsamda Adalet Bakanı’nın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Türkiye’de öldürülen ve halen faili mechul olan, katili yargılanmayan gazeteci sayısı kaçtır? Bu kişilerden ve genel kamuoyundan resmi bir özür dilenmesi amacıyla bir çalışma yapılacak mıdır?

* Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğünün güvencesi olan gazetecilere neden saldırılmaktadır?

* Türkiye’de her yıl kaç gazeteci ve basın emekçisi gözaltına alınmaktadır?

* Türkiye’de mevcut durumda kaç gazeteci ve basın emekçisi tutuklu ve hükümlüdür?

* Türkiye’de adli kontrol ve denetimli serbestlik kapsamında özgürlüğü kısıtlanan gazeteci ve basın emekçisi sayısı kaçtır?

* Türkiye’de yurtdışı çıkış yasağı konulan gazeteci sayısı kaçtır?

* Türkiye’de dijital materyallerine el konulmuş ancak 2023 yılı itibariyle materyalleri iade edilmemiş gazeteci sayısı kaçtır?

* Türkiye’nin basın endeksinde çok gerilerde olmasının nedenleri arasında gazetecilere yönelik saldırıların etkisi nedir? Bu saldırıların durdurulması amacıyla bir girişim başlatacak mısınız?

* Gazetecilere yönelik Türkiye’de yapılmış haksız ve hukuk dışı gözaltı, tutuklama ve hüküm verme nedeniyle hakkında yaptırım uygulanan kamu görevlisi, savcı ve hakim sayısı 2019-2023 yılları için kaçtır?

* Yapılmış haksız ve hukuksuz göz altıların tazmin edilmesi için yürütülen bir çalışmanız mevcut mudur?

* Bakanlığınızın Türkiye’de gazetecilere ve basın emekçilerine yönelik saldırı ve hak ihlallerini raporlama çalışmaları mevcut mudur?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’li Orhan tutuklu gazetecilerin durumunu Meclis’e taşıdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir