1. Haberler
  2. Güncel
  3. Hukuksal mücadele sonuç verdi: Van’ın taşeron işçiler işlerine geri döndü

Hukuksal mücadele sonuç verdi: Van’ın taşeron işçiler işlerine geri döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 306 taşeron işçi, 2017 yılında kayyım tarafından taşerondan kadroya geçiş sürecinde işten çıkarıldı.

Altı buçuk yıllık hukuk mücadelesinde iş bulamadığı için intihar eden, çığ altında kalan, kanserden ölen yedi işçi oldu. İşçilerden bazıları yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Hukuk mücadelesini kazanan 306 işçiden 221’inin işe girişleri bugün DEM Parti yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Artı Gerçek’ten Zelal Sahidenur Sarı’ya konuşan işçilerden Zafer Uyar, işten çıkarıldığını öğrendiği sırada eşinin doğum yaptığını söyledi. Uyar, “Sabaha karşı listeler yayınlandı. 10 yıl çalıştığımız kurumda usulsüz yapılan bir mülakatla işten çıkarıldığımızı öğrendik. Girişim yapıldıktan sonra ilk basın açıklamamızı yaptığımız yere gittim. Hayatını kaybeden arkadaşlarımız olduğundan dolayı biraz buruk bir sevinç oluyor insanın içerisinde” dedi.

‘Van’da ayrı hukuk işledi’

Verdikleri hukuk mücadelesine değinen Uyar, “Belediyelere kayyım atanmıştı ve kentte yaklaşık 200 günün üzerinde eylem etkinlik yasağı olduğunu biliyorduk. İmkanlarımız kısıtlıydı. Sosyal medyada, ulusal basında, yerel basında sesimizi duyurduk. Açıklamalarla, yürüyüşlerle bu haksızlığı ve hukuksuzluğu dile getirdik. Kendi tanıdıkları, biat ettikleri, kendilerine referans olarak aldıkları kanun Türkiye’nin başka yerinde ayrı Van’da ayrı işliyordu. Bu süreçte arkadaşlarımız hayatını kaybetti. Evlilikleri bitenler oldu. Yurt dışına gitmek zorunda kalanlar oldu” diye konuştu.

‘Mutluyuz ama buruk bir sevinç var’

31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra her şeyin usulüne uygun yapıldığını belirten Uyar, “İl komisyonundan sorular talep edildi. Daha sonra valilikten gelen müsteşarın dahil olduğu komisyonda usulüne uygun mülakatlar yapıldı. Yani şunu demesinler; ‘onlar yandaştır, işte sorular böyleydi,’ diye. Nitekim kayyım döneminden daha zor sorular soruldu. Şoför ise mesleği ile ilgili inşaatçıysa mesleği ile ilgili itfaiye eri ise mesleği ile ilgili hakkaniyetli sorular soruldu. Bugün 6 yıl 5 aydan sonra bu mağduriyet bitti. Mutluyuz ama buruk bir sevinç var. En azından cenazesini çığ altından çıkardığım arkadaşım da bugünü görebilseydi diyorum. Hiçbirini unutmayacağız. Bu mağduriyeti giderdikleri için belediye eşbaşkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu süreçte bize destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Nitekim hak yerini buldu. Hak böyle savunuluyormuş, hukuk böyle yerini buluyormuş” dedi.

‘Sekiz mahkeme kazandık’

İşçilerden Servet Arslan da “Bu hukuk sürecinde toplam sekiz mahkeme yapılan mülakatlar için iptal kararı verdi. Dört yerel, dört istinaf mahkemesi. Peşi sıra üç mülakat daha geçirdik. Her mülakat sonucunda da başarısız sayılıyorduk. Tabii bu düşünülen planlı bir şeydi. Aradan 6 yıl geçti, çok mücadele ettik. Hem işçilerle sokakta mücadele ettik hem sosyal medyada hem de hukuk mücadelemizi verdik. Ankara’ya bile yürüdük, güçlü bir direniş sergiledik” diye konuştu.

‘Bu süreçte çok yıprandık’

Altı buçuk yıllık süreçte hem ekonomik hem sosyal hem de psikolojik olarak mağdur olduklarını ifade eden Arslan, “Seçim sürecinde halkın iradesinin sandığa tekrar yansıması ile eşbaşkanlarımız hukuki süreci yeniden başlattı. Yeniden bir mülakat süreci başladı. Mülakat komisyonunda valiliğin bir personeli de vardı. Adilane bir yaklaşımla hukuki temellerde atılan adımlarla işe giriş haklarımız yeniden tanındı. Hem eşbaşkanlarımıza hem belediye yönetimine hem de bu süreç içerisinde bize destek olan herkese teşekkürü bir borç biliyoruz. Dışarıda kalan diğer 85 arkadaşımızın da işe girmesi için de mücadelemiz devam edecek. Benim ailemde de olduğu gibi bütün arkadaşlarımızın aileleri bir heyecan içerisinde. Çok uzun soluklu bir mücadele sonrası yeni bir dönem, yeni bir hayat başlıyor diyebilirim,” dedi.

‘Halktan çalışandan işçiden yanayız’

Van Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Barış Oflas ise “Kayyımların yaptığı ilk iş Kürtlerin bütün kazanımlarına zarar vermek oldu. Darbe döneminde çıkarılan ‘terörle iltisaklı ve irtibatlı olmak’ kavramı üzerinden resmen işçi kıyıma gittiler. Bizim kurumsal olarak tavrımız halktan, çalışandan ve işçiden yana. Mahkemelerin verdiği kararı hukuken işlettik. Hukukun gereğini yerine getirdik. Geçmişte bu belediyede çalışan arkadaşlarımızın 6 yıllık hukuk mücadelesindeki zaferlerini hayata geçirdik” diye konuştu.

 

Serhat News

Van’da koca ilçeyi inşaat alanına çevirdiler: Çaldıran hizmette örnek olmaya aday

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hukuksal mücadele sonuç verdi: Van’ın taşeron işçiler işlerine geri döndü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir