1. Haberler
  2. Güncel
  3. İddia: İsrail, İran’ı misillemeden vazgeçirmek için yeni teklif sundu

İddia: İsrail, İran’ı misillemeden vazgeçirmek için yeni teklif sundu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haniye suikastı sonrasında İsrail’e yönelik kapsamlı bir saldırı başlatması beklenen İran’a, İsrail tarafından yeni bir teklif sinildiği iddia edildi. İddiaya göre, İsrail’in suikast dalgasından sonra İran-Hizbullah misillemesini engellemeye çalışan Batılı ve Arap yetkililerin, Gazze’de savaşa son verecek yeni bir anlaşma taslağını gündeme getirdiği ileri sürüldü. İddia, Katar medyasından geldi.

Gazze Savaşı’nı 7 Ekim’den beri devam ettiren İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah başkomutanı Fuad Şükrü’yü, ardından da Tahran’da Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’yi öldürmesi sonrası beklenen İran-Hizbullah misillemesi konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı. Katar merkezli el Arabi el Cedid gazetesi, İran’ın ve Hizbullah’ın misillemesini engelleme, Gazze’deki savaşa da son verme amaçlı yeni bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasının gündemde olduğunu ileri sürdü.

Anlaşma neyi içeriyor?

Kaynak gösterilmeyen haberde, hem İsrail’e hem İran’a yakın olan Batılı ve Arap yetkililerin, son dört gündür taslak bir anlaşmayı dolaşıma soktuğu iddia edildi. Buna göre, söz konusu anlaşmada Gazze’de ateşkes sağlanması, ‘sürdürülebilir bir sükunet’in tesis edilmesi için İsrail’in Gazze’deki askerlerini çekmesi, bunun yanı sıra karşılıklı bir esir takası ve bölgenin yeniden inşa edilmesi için bir çerçeve çizilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Haberde, ABD ve Batılı ülkelerin Şükrü ve Haniye suikastlarından sonra gerilimi yatıştırma amaçlı çabalarının ilerleme kaydettiği de ileri sürüldü.

İran’ın BM Temsilcisi: Önceliğimiz, Gazze’deki işgalcinin çekilmesi

Washington Post ve Politico gibi Amerikan gazeteleri de Tahran’ın diplomatik baskı altında misillemesini gözden geçirdiğini iddia etmişken, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani’den de ‘temkinli’ bir açıklama gelmesi dikkat çekti. İravani, Gazze’deki saldırıların kalıcı olarak durdurulması halinde İran’ın İsrail’e saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddialara ilişkin “ülkesinin Gazze’deki işgalin sonlandırılmasını, İsrail’i cezalandırmayı ve bu ülkenin saldırılarının tekrarını önlemeye öncelik verdiğini” söyledi.

Al Jazeera’ya konuşan İravani, “Önceliğimiz saldırıların kalıcı olarak durdurulmasını ve Gazze’deki işgal güçlerinin geri çekilmesini sağlamaktır. Ayrıca önceliğimiz Şehid Heniyye suikastına karışan saldırganların cezalandırılmasıdır. Diğer önceliğimiz ise İsrail rejiminin terör saldırılarının tekrarını önlemektir” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri: Meşru savunma hakkımızı kullanacağız

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ise İsrail’in saldırganlığının önüne geçmek için meşru savunma haklarını kullanacaklarını söyledi. Bakıri, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) İsrail’in Filistin halkına karşı saldırılarını ve İran’ın egemenliğine yönelik ihlalini görüşmek üzere Suudi Arabistan’da düzenlenen toplantısında, şu açıklamayı yaptı:

“İsrail rejiminin saldırılarına ve ihlallerine karşı Güvenlik Konseyi tarafından uygun bir adım atılmaması nedeniyle İran’ın bu rejimin saldırılarına karşı meşru savunma hakkını kullanmaktan başka seçeneği yoktur. Bu eylem, bu rejimin İran’ın egemenliğine, vatandaşlarına ve topraklarına daha fazla saldırıda bulunmasını önlemek için gereklidir ve gerekli zamanda ve uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir.”

‘Hizbullah bağımsız hareket edebilir’

Amerikan televizyonu CNN’de yer alan bir habere göreyse İsrailli yetkililer, “Hizbullah’ın İran’dan bağımsız hareket ederek daha önce misilleme yapacağına inanıyor.” CNN’e konuşan iki istihbarat kaynağı, Hizbullah’ın giderek daha fazla “bağımsız hareket edecek gibi göründüğünü” ileri sürdü. Haberde, Lübnan merkezli direniş örgütünün bir misillemeye hazırlanmak konusunda İran’dan daha hızlı hareket ettiğine inanıldığı, Hizbullah’ın birkaç gün içinde İsrail’e saldırabileceğinin düşünüldüğü iddia edildi.

Fransa’dan yeni Lübnan kararları

Öte yandan İsrail dün Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait bazı mevzileri vururken, Fransız Havayolalrı Air France da Paris-Beyrut uçuşlarının askıya alınma süresini 11 Ağustos’a kadar uzattı. Air France ilk açıklamasında, 29 Haziran’da askıya alınan uçuşların 8 Ağustos’ta (bugün) yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İddia: İsrail, İran’ı misillemeden vazgeçirmek için yeni teklif sundu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir