İlk cemre düştü mü?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şubat ayının son günlerine doğru cemre düşme tarihleri gündeme geldi. Cemre ilk olarak havaya, ardından suya ve en son toprağa düşüyor. Peki, İlk cemre düştü mü? İkinci ve üçüncü cemre nereye, ne zaman düşer?

Ateş“, “kor”, “köz” gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinin ardından havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılıyor.

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen ve Arapça “ateş hali”, “kor ateş” anlamlarına gelen, ısınmayı ifade eden cemrelerin ilki 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşer.

İkinci ve üçüncü cemre tarihleri

İkinci cemre 26-27 Şubat’ta suya, üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart’ta toprağa düşecek.

İlk cemre düştü mü? İkinci ve üçüncü cemre nereye, ne zaman düşer? Baharın gelişini simgeliyor - 3

“Cemre düşmesi” ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarı çıkaramadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

İlk cemre düştü mü? İkinci ve üçüncü cemre nereye, ne zaman düşer? Baharın gelişini simgeliyor - 4

Cemre kelimesinin sözlük anlamı

Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hâli olduğu söylenebilir. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.

Yaratılışla ilgili eski inançlarından kaynaklanan ve Newroz Bayramından önce, yılın son çarşamba gününde yapılan “boz ayın dört çarşambası” uygulamasını ifade eden “Cemle” sözcüğü de “Cemre” ile aynı kelimedir. Buradaki “Cemle” de köken olarak “İmir, İmere, Emire” sözcükleriyle bağlantılıdır. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İlk cemre düştü mü?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir