1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kandilli ve Japon bilim insanlarından Marmara depremi uyarısı!

Kandilli ve Japon bilim insanlarından Marmara depremi uyarısı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremi için Japon bilim insanlarıyla 5 yıldır Marmara fayını incelediklerini duyurdu. Özener, “Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir.” Sözleriyle bölgedeki riski bir kez daha gözler önüne sererken topladıkları veriler ışığında diğer beklentilerini de paylaştı. İşte beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili Kandilli ve Japon bilim insanlarından gelen o açıklama…

Kahramanmaraş felaketinin ardından İstanbul için de adeta düğmeye basıldı. Bölgedeki risk nedeniyle yetkililer tedbirleri arttırmaya başlarken uzman isimlerden de peş peşe açıklamalar geliyor. Son olarak ise Kandilli ve Japon bilim insanlarının ortak projesi kapsamında Marmara depremi için uyarı yapıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haluk Özener, “Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor.” Dedi.

Kandilli ve Japon bilim insanlarından Marmara depremi uyarısı! - 0x0 1677756921280


Kandilli ve japon bilim insanlarından marmara depremi uyarısı

DHA’da yer alan habere göre yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Haluk Özener, “Gemiler ile fayın lokasyonları haritalanıyor. Bizim yaptığımız çalışmalar da bunların üzerine veri toplamak. Marmara Denizi’nin 1200 metre dibinde olan cihazlarımız var. Cihazları atıyoruz 6 ay sonra alıp verileri topluyoruz ve farklı yerlere koyuyoruz. Dolayısıyla fayın boydan boya özelliklerini anlama şansımız oldu” dedi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanları ile birlikte 5 yıl önce Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı. Yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor. Marmara Denizi’nin 1200 metre dibinde olan cihazlar, 6 ayda bir denizin farklı noktalarına yerleştiriliyor. Çalışmaların 5 yıldır devam ettiğini belirten Prof. Dr. Haluk Özener, araştırmanın detaylarını anlattı.

Kandilli ve Japon bilim insanlarından Marmara depremi uyarısı! - 0x0 1677756918131

Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara’daki deniz tabanına kurulmuş sismometrelerle Marmara’daki fayın özelliğini analiz ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

Bu çalışma Marmara’da yapılan onlarca çalışmadan sadece bir tanesi. Dolayısıyla çok değerli bilim insanlarımız var, onların yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesi. Biz 5 yıl boyunca Japon ve Türk ortaklığı ile Türk ve Japon projesi olarak farklı üniversitelerin de katılımıyla, hocalarımızın desteğiyle proje yürüttük. Türk tarafının liderliğini ben yapmıştım. 5 senelik proje sonucunda Marmara’daki deniz tabanına kurmuş olduğumuz deniz tabanı sismometreleri, açılım ölçer cihazlarla Marmara’daki fayın özelliğini, kayma miktarını hangi fay parçasının hangi derinlikte deprem yarattığını, hangi fay parçasının daha suskun olduğunu ortaya çıkarmıştık.”

Kandilli ve Japon bilim insanlarından Marmara depremi uyarısı! - 0x0 1677756917704

Bilimsel çalışmalarımızın sonuçlarını paylaşıyoruz. Farklı farklı deniz tabanında çalışmalar var. Gemiler ile fayın lokasyonları haritalanıyor. Bizim yaptığımız çalışmalar da bunların üzerine veri toplamak. Marmara Denizi’nin 1200 metre dibinde olan cihazlarımız var. Cihazları atıyoruz 6 ay sonra alıp verileri topluyoruz ve farklı yerlere koyuyoruz. Dolayısıyla fayın boydan boya özelliklerini anlama şansımız oldu. Çalışmalar hala devam ediyor. Hala Marmara deniz tabanında bu cihazlarımız veri topluyor. O verileri mart ayında alacağız. Daha sonra değerlendireceğiz ama uzun soluklu işler.”

Özener, “Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiası olarak yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli. En kısa vadede yapılması gereken, bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kandilli ve Japon bilim insanlarından Marmara depremi uyarısı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir