1. Haberler
  2. Video
  3. Kilim Müzesi, farklı yörelerden kilimleri aynı koleksiyonda sergiliyor

Kilim Müzesi, farklı yörelerden kilimleri aynı koleksiyonda sergiliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Kilim Müzesi, çoğunluğu Van-Hakkari yöresine ait olan yaklaşık 500 kilimle, müze ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve bünyesinde faaliyet gösteren Kilim Müzesi 7 Ocak 1990 yılında kuruldu. Bu merkez, kurulduğu günden bugüne eski halı ve kilimlerin gün yüzüne çıkarılmasının yanı sıra bu geleneğin yaşatılması içinde üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Yaklaşık 500 kilimin sergilendiği ve çoğunluğu Van-Hakkari yöresine ait kilimlerin yanı sıra eski İran halıları, Hereke halıları ve Anadolu’nun bir çok yöresinden kilimlerde müzede yer alıyor. Bu halı ve kilimlerin çoğu dışarıdan hibe yoluyla müzeye kazandırılırken geriye kalanlar ise müze bünyesindeki atölyelerde dokunuyor.


Müzede birçok yöreden halı ve kilimin bulunmasını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Nazan Oskay, “Aslında müzemizde harmanlanmış bir halı ve kilim koleksiyonumuz var. Bu da ziyaretçilerimize birkaç farklı yörede görebilecekleri ürünleri aynı koleksiyonda görme imkânı sağlıyor,” şeklinde ifade ediyor.

Kilim Müzesi, farklı yörelerden kilimleri aynı koleksiyonda sergiliyor - WhatsApp Image 2021 12 16 at 12.30.52
Nazan Oskay


Müze bünyesinde ikisi kilim dokuma atölyesi ve biri tiftik dokuma atölyesi olmak üzere toplamda üç atölye bulunuyor. Atölyelerde dokunan kilimlerin motifleri ise herhangi bir deformasyona uğratılmadan orijinalinden alınıyor. Kilimlerde kullanılan iplikler ise tamamı kök boyayla boyanan yün ipliklerden elde ediliyor. Bir kilimin dokuma süresi ise iplik, motif ve ebat seçenekleri üzerinden belirleniyor. Ebatları iki metre kare olan ince iplik bir halının dokunma süresi ise 3 ayı buluyor. Aynı zamanda bu atölyeler, sipariş alarak özel üretim de yapıyor.


Geleneksel kültürün yaşatılmasında büyük rol üstlenen bu müze, ziyaretçilerin, özel kuruluşların ve devletin de bu değeri yaşatmaları konusunda kendilerine destek vermelerini istiyor. Kilim Müzesi, haftanın beş günü mesai saatlerinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haber: Zelal Sahidenur Sari

Video / Fotoğraf: Zafer Avnaş

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kilim Müzesi, farklı yörelerden kilimleri aynı koleksiyonda sergiliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir