1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kiralarda sınır kalktı, ev sahipleri kiralara ne kadar zam yapabilecek?

Kiralarda sınır kalktı, ev sahipleri kiralara ne kadar zam yapabilecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek enflasyondan dolayı iki yıldır kira artışlarında uygulanan yüzde 25’lik sınır bugün itibarıyla sona erdi. Yeni dönemde kira artışları yeniden 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi’ne(TÜFE) göre belirlenecek.

Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile konut kiralarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme bugün sona erdi.

Kira bedellerini eskiden olduğu gibi yine 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek.

TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı haziran ayı enflasyonu ile TÜFE oranı da değişecek.

Açıklanacak enflasyonuna ardından kira artış bedeli belirlenmiş olacak.

AA’nın aktardığına göre, 1-3 Temmuz arası kira sözleşmesi yenileyecek olan kiracıların zam oranı yüzde 62,51 üzerinden uygulanacak.

Daha önce TÜFE 12 aylık ortalamasına göre belirlenen konut kira zam oranları; yüksek enflasyon döneminde sabitlenmiş, iki yıldır yüzde 25 zam sınırı uygulanmıştı.

Mayıs ayında konuyla ilgili bir TV programında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın belli bir süre için yapıldığını, devam etmesi yönünde bir çalışma olmadığını söylemişti.

Geçen iki yıl içinde konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı, pek çok tartışma ve anlaşmazlığı da beraberinde getirdi. Emlakçıların ifadelerine göre, düzenleme yüzde 80-85 oranında uygulanamadı. Kiralarda 2023 boyunca zam seviyesi yüzde 300’ü bile aştı. En az ise iki katına çıkan artışlar yaşandı. İstanbul genelinde kira ortalaması 19 bin lirayı aştı.

Bölgelerinde artan kiralar karşısında ise ev sahipleri yüzde 25 zammı ‘haksız’ bir sınır olarak gördü. Yanı sıra tek ev kirasıyla geçimini sağladığını belirten ev sahipleri de, enflasyonist ortamda zor günler geçirdiklerini ifade etti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kiralarda sınır kalktı, ev sahipleri kiralara ne kadar zam yapabilecek?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir