Kömür fiyatlarında indirim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İthal kömür fiyatları kurdaki sert yükseliş ile birlikte tavan yapmıştı. Dolar fiyatı düşünce fiyatlarda da bir nebze düşüş yaşandı.

Önceki hafta tarihi rekor kıran kur fiyatları, 20 Aralık akşamı, Erdoğan’ın açıkladığı “Kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi”nin ardından sert bir düşüş yaşadı. Piyasada da kur fiyatlarındaki yükseliş gerekçe gösterilerek bir çok ürünün fiyatında yüzde 100’e varan oranlarda artış yapıldı. Dövizdeki fiyat düşüşüne rağmen bir çok ürün fiyatında beklenen indirimin henüz gerçekleşmediği görülürken, kur ile birlikte fiyatları oldukça yükselen ithal kömürde ise yüzde 27 civarında bir indirimin yapıldığı belirtildi. Ancak vatandaşlar, indirimli fiyatı 3 bin 830 TL’ye düşen ithal kömürün fiyatını yine de yüksek buluyor.

 
Prestij Haber’in haberine göre, kısa sürede gerçekleşen sert yükselişin ardından, 20 Aralık gecesi açıklanan yeni sistemle bu kez sert düşüşün olduğu dolara bağlı olarak bir çok ürünün de fiyatlarında değişiklikler yaşandı. Başta gıda ürünleri olmak üzere, genellikle ithal edilen ürünlerin fiyatlarında yüzde 100’e varan oranlarda yükselmeler oldu. Ancak dolar kurundaki düşüşün ardından bazı ürünlerde sembolik sayılabilecek indirimler gözlenirken, bazı ürünlerde ise henüz beklenen indirim haberleri gelmedi. Ancak, dolardaki düşüşle birlikte ton fiyatı rekor seviyeye çıkan ithal kömürde ise yüzde 27 dolaylarında bir indirimin yapıldığı kaydedildi. 

Dolar kurunun 18 lirayı geçtiği dönemde ton fiyatı 5 bin 250 TL’ye kadar yükselen ithal kömürün, doların 11-12 lira bandına gerilemesi ile ton fiyatının 3 bin 830 TL’ye satışa sunulduğu belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İkbal Kömür sahibi Cevdet Arvas, dolar kurundaki yükselişle birlikte ton fiyatı 5 bin 250 TL’ye yükselen ithal kömür fiyatlarının, kurdaki düşüşün ardından yüzde 27 oranında düşerek, 3 bin 830 TL bandına geldiğini ifade etti.

“Esmafımız, Gereken İndirimi Yaptı’

İkbal Kömür sahibi Cevdet Arvas: “Dolardaki düşüş ithal kömür fiyatına yansıdı. Dolar kurunun yükselmesiyle ithal kömürün ton fiyatı 5 bin 250 liraya kadar çıkmıştı, şuan 3 bin 830 liraya kadar indi. Bizim esnafımız, dolar kurundaki düşüşten dolayı gereken indirimi yaptı. İthal kömürün ton fiyatında bin 400 TL’yi geçen bir düşüş gerçekleşti, yani yüzde 27 civarında. Dolar kurunun yükselmesiyle satışlarımızda da büyük bir azalma söz konusuydu, kur düşünce fiyatlara da yansıdı ve şimdi işlerimizde bir miktar artış var. Şayet dolar biraz daha düşerse bu da fiyatlara yansıyacak” ifadelerini kullandı.
Dondurucu soğukların başladığı Van’da vatandaşlar ise, yüzde 27 dolayında bir indirim yapılmış olmasına rağmen ithal kömür fiyatlarının yüksek olduğundan yakınıyor.

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kömür fiyatlarında indirim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir