Chalak Events, 5 Ağustos-14 Ekim arasında Van’da 14 ayrı Kürtçe filmin gösterimini yapacak. ChalakKINO çatısı altında bir araya gelen filmlerin gösterimi ŞanoWan Tiyatro Salonu’nda yapılacak ve Kürt Sineması’nda önemli işlere imza atmış yönetmenlerle söyleşiler düzenlenecek.
2017 yılında kurulan Chalak Events, Van’da düzenleyeceği film günleri kapsamında Kürt sinemasından birçok filmin gösterimini yapacak. Yaklaşık 11 hafta sürecek gösterimin startı kısa film gösterimleriyle verilecek. Bu kapsamda Emîr Xulamî, Zanyar Muhammediniku, Aram Dildar ve Rêzan Yeşilbaş’ın filmleri gösterilecek ve ardından Kürt kurgucu ve sinema teorisyeni Emîr Xulamî ile söyleşi düzenlenecek.
Ardından sırasıyla program kapsamında Şehram Elîdî’nin, ‘Bîranînên Hespê Reş’ isimli filmi Îbrahim Saedî’nin ‘Mandoo’ isimli filmi, Mano Xelîl’in Ciran isimli filmi, Solîn Yusif’ın ‘Xanîyê Bêban’ isimli filmi Bilal Korkut’un ‘Bîraxane’ isimli filmi gösterilecek.
Gösterimler, söyleşilerle tamamlanacak
Aynı zamanda Emîr Xulamî’nin yanı sıra Şehram Elîdî, Îbrahim Saedî, Mano Xelîl, Solîn Yusif ve Bîlal Korkut ile söyleşiler düzenlenecek. Final programı ise yönetmen ve akademisyen Yılmaz Özdil’in ‘Aforoz’ filminin gösterimi ve söyleşisiyle yapılacak.
Kürt sinemasında önemli isimleri bir araya getirecek bu buluşma Chalak Events’in alternatif ve bağımsız sinemayı görünür kılma ve ileriye taşıma mottosuyla gerçekleştirilecek. Her hafta cumartesi günleri gösterimi yapılacak filmlerin tamamında bir kadın hikayesi var ve bu yüzden program ‘Cumartesi Anneleri’ne ithaf ediliyor.
ChalakKINO kapsamında düzenlenen programın yürütücüsü ve Chalak Events’in Van’da ki üyelerinden Armanç Dayan, Chalak Events olarak İstanbul’da daha önce Kürt filmleri galası yaptıklarını hatırlatarak Van’da böylesi bir buluşmanın ilk olduğunu aktarıyor.
Potansiyel olsa da, alan yok
Van’da Kürtçe film gösterimlerinin yapılacağı bir sinema olmadığı için Kürt sinemasına erişilemediğini vurgulayan Dayan, “Biz Van’da bir Kürtçe film izleyemiyoruz. Bir Kürt’ün filmini izleyemiyoruz. En nihayetinde kendi filmlerimizi izleyemiyoruz. Kendi açımdan söyleyecek olursam, bende sinema bitirdim ve burada bir belgesel çeksem Van’da gösterime sokabileceğim bir yer yok. Yani burada büyük bir açık var. Biz de burada öncelikle o filmleri izleyip filmden sonra fikirlerimizi paylaşacağız. Fikri anlamda bir alışveriş olacak, işte bütün meselemiz bu. Yani bizim meramımız bu” diyor.
Aynı zamanda bu çalışmanın sürdürülebilir bir tarafı olduğunu da aktaran Dayan, imkanlar dahilinde bu projeye devam edebileceklerini söylüyor. Bu programa hazırlanırken çok sayıda fikir alışverişi yaptıklarını belirten Dayan, en nihayetinde film tercihleriyle de ulusal bir kimlik oluşturabilmek için farklı bölgelerden film seçtiklerini ifade ediyor.
Dil konusunda taviz verilmiyor
2017’de Kürtçe etkinlik yapan platform ve kurumlarının sayısının yok denecek kadar azaldığı esnada böyle bir ihtiyaca karşı kurulan Chalak Events’in, Kürtçe’yle ilgili taviz vermeyen bir konumda olduklarını aktarıyor Dayan. Aynı zamanda kendilerini dünyaya aktarabilmek için İngilizceyi kullanıyorlar.
Dayan, “Kürdistan’da yani Bakur için söylüyorum yaptığınız etkinlik, Türkiye’de yaptığınız on etkinliğe bedel. Çünkü burada bir baskı, bir engelleme, bir mekân sıkıntısı, bir potansiyel problemi var. Hani siz bunların hepsini aşmak istediğinizde aslında çok büyük bir yükün altına giriyorsunuz. Bunu başarabiliyorsanız da vicdanen rahat oluyorsunuz. Zaten bizim tek kaygımız o. Yani biz nasıl yararlı olacağız?” diyor.
Sınırdan sınıra savrulan Kürt sineması
Aslında Kürtlerin dört bir yana savrulması gibi Kürt sinemasının da savrulduğunu belirten Dayan, “Bahman Ghobadi’nin filminde bir sınırdan diğer sınıra geçmekte olan bir çocuğun ne kadar zorlandığını görürsünüz. Sinema da böyle bir şey. Yani şu an Başur’dan bir film getirip Van’da izleteceğiz. Bunun arka perdesinde hazırlık sürecinde oldukça zorlandık. Kürdistan’da Kürt Film Festivali neredeyse yok. İleriki dönemde perdemizi sinevizyonumuzu alıp köyleri gezeceğimiz bir duruma gelmek istiyoruz. Çok çalışıyoruz. Daha fazla çalışacağız. Ama istediğimiz potansiyeli yakalayamıyoruz. Van’da istediğimiz potansiyel bu değil, istediğimiz potansiyel dağılmış ve savrulmuş durumda. Öncelikle biz politik bir gençliği yitirdik. Entelektüel bir gençliği yitirdik. Kimisi Avrupalara gitti. Kimisi Van’ı bıraktı. Kürdistan’ı bıraktı. Bu yüzden ulaşabildiğimiz her genç bizim için önemli” diyor.
Serhat News