Bölge halkının kutsal saydığı ve nesilleri azaldığı için avlanmaları yasak olan koruma altındaki 4 şamua cinsi çengel boynuzlu dağ keçisi ile 4 yaban keçisinin avcılar tarafından yasal yollar ile katledilmesine yargıdan onay çıktı. Erzurum 3. İdare Mahkemesi, av ihalesinin iptali için açılan davayı reddederek keçilerin katledilmesi kararı verdi.
Türkiye’de sayıları çok az olan ve çoğunlukla Dersim bölgesinde yaşadıkları bilinen şamua cinsi çengel boynuzlu dağ keçileri Bingöl ve Erzincan dağlarının yükseklerinde yaşamlarını sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, dünya genelinde nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için avlanmaları yasak olan şamua keçilerinin para karşılığında avlanmasına izin vermişti. Bunun üzerine Bingöllü veteriner hekim Askar Altınöz ve hayvansever Güler Öztürk, konuyu yargıya taşıdı.
Mahkemeden koruma altındaki keçileri katletme onayı
Erzurum 3. İdare Mahkemesi, Altınöz ve Öztürk’ün av ihalesinin iptali ve yürütmenin durdurulması için açtıkları davada kararını verdi. Mahkeme kararında Kara Avcılığı Kanunu ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı raporlara değinerek, avlanma ihalesinin hukuka uygun olduğuna hükmetti. Mahkeme’nin 12 Aralık 2022 tarihinde oy birliği ile aldığı karara göre yargılama giderleri ve bakanlık avukatının vekâlet ücreti de hayvanseverler tarafından ödenecek. Mahkeme kararına göre, koruma altındaki keçiler katledilebilecek. Bingöl bölgesi içinde 8 dağ keçisinin para karşılığında yasal yollarda avlanması için ihaleyi alan firmalar yakın zamanda yabancı avcıları Bingöl’e getirerek keçileri avlamak için kırsal alana çıkaracakları ancak çevreci örgütlerin bu duruma karşı tepki vereceği belirtiliyor.
Bakanlık yaban keçilerinin avlanması için özel rapor hazırlatmış
Hayvan severlerin gönüllü vekilliğini üstlenen Erzincan Barosu Üyesi Avukat Özlem Kaya, her yıl Av Talimatnamesi yayınlandığını dolayısıyla her yıl ve her talimatnamenin kendi içinde değerlendirildiğini belirtti. Kaya, “Bu yıl idare tedbirini aldı. Bu yıl avlanacak hayvanlarla ilgili üniversitelere bir rapor hazırlattı. Popülasyonu etkiler mi, sayı nedir vs bu rapordan dolayı artık avlanma yapılabilir diyor. Rapora uygun şekilde belirlenmiş sayıda avlanma olabilecektir demek istiyor” dedi.
Kaya, mahkemenin daha önce savunma almadan bile dosya üzerinden yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatarak, “Bu yıl daha davalı idarenin dosyaya cevap dilekçesi gelmeden mahkeme yürütme durdurma talebimizi reddetti. Yani bu avlanmalar yapılmış da olabilir. Muhtemelen bu dağ keçilerin bu canların hepsi öldürüldü” dedi.
‘Bakanlığın hayvanları gelir kapısı görmesi rahatsız edici’
Kaya, bakanlığın yaban hayvanlarını gelir kapısı olarak görmesinin çok çok rahatsız edici bir şey olduğunu ifade ederek üzüntülerini dile getirdi. Teknik raporun idare tarafından hazırlatıldığına dikkat çeken avukat Özlem Kaya, tarafsız, denetlenebilir bilirkişiler tarafından rapor hazırlanması gerektiğini söyledi. Kaya son olarak avlanmanın tamamen yasak olması gerektiğini dile getirdi.
Serhat News
Haber: Ferit Demir