1. Haberler
  2. Güncel
  3. Makbule Özer için AYM’ye başvuru yapıldı

Makbule Özer için AYM’ye başvuru yapıldı

featured
Foto: MA
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Edremit ilçesinde, 9 Mayıs’ta tutuklanan 80 yaşındaki Makbule Özer için AYM’ye cezanın konutta infazı için tedbir başvurusu yapıldı.

Van’ın Edremit ilçesinde “Örgüt üyeliği” iddiası ile 2 yıl 1 ay hapis cezası yerel mahkemece onan ve 9 Mayıs’ta tutuklanan Makbule Özer için, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı.

Mezopotamya Haber Ajansın da yer alan habere göre, “Cezanın konutta infazı” için yapılan başvurunun Van İnfaz Hakimliği ve Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından Avukat Dilan Kunt Ayan, bu kez de “Tedbir” talebiyle AYM’ye başvurdu.

‘Cezaevinde kalması ciddi risk oluşturuyor’

Özer’e Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ‘Cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremez’ raporu verildiğini hatırlatan avukat Ayan, yaptığı başvuruda şu hususlara dikkat çekti: “Müvekkilimin bu şartlarda cezasının infazının cezaevinde geçiriyor olması hayatı için ciddi risk oluşturduğu açıktır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak hakkında kesinleşen cezanın infazının konutta infaz usulüne çevrilmesi gerekirken taleplerimizin reddi müvekkilin anayasa ile güvence altına alınan birçok temel hakkını ihlal etmektedir.”

‘Başvurular farklı gerekçelerle reddedildi’

Yaptıkları başvuruların farklı gerekçelerle reddedildiğini aktaran Ayan, “Müvekkilimizin yaşadığı mağduriyeti arttırmakta ve ceza infaz kurumunda geçirdiği her an Anayasa ve Uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınan temel insan hakları ihlal edilmektedir. Yargı mercileri müvekkilimizin cezaevinde kaldığı her geçen gün haklarının ihlalini önlemek noktasında hiçbir tedbir almayıp, taleplerimizi reddetmek ile bir gün dahi ceza infaz koşullarında yaşaması mümkün durumda olmayan müvekkilin yaşam hakkı dahil bir çok temel hakkını ihlaline neden olmuşlardır” şeklinde konuştu.

‘Müvekkilin onuru zedelenmiştir’

Müvekkillerinin onurunu da zedeleyecek şekilde mevcut rahatsızlıkları ile hapishanede tutulması işkence ve diğer kötü muamele davranışı kapsamında nitelendirilmesi gerektiğini ifade eden Ayan, “Müvekkilin hayatına yönelik mevcut tehlikenin geç olmadan önlenmesi adına hapis cezasının konutta infaz suretiyle giderimi gerekmektedir. Gelinen bu aşamada cezaların infazının amacı suçlunun ve toplumun sağlığını korumak olduğundan hasta, yaşlı bireylerin hapis cezalarını hapishaneler infaz etmek, cezanın maksadını da aşacaktır. Sonuç olarak; engelli ve oldukça yaşlı olan müvekkile yönelik talebimizin reddi infaz hukuku kurallarına ve hakkaniyete uygun değildir. Müvekkilin yaşı ve sahip olduğu engel durumu, kendi başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak olması, yürümekte dahi zorlanması birlikte değerlendirildiğinde infazına başlanmış olan cezanın infazının konutta çektirilmesine tedbiren karar verilmesini talep ederiz” dedi.

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Makbule Özer için AYM’ye başvuru yapıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir