1. Haberler
  2. Güncel
  3. Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ için ilk adım atılıyor

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ için ilk adım atılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muradiye’yi turizm cennetine dönüştürmek için ‘Yüzyılın Projesi’ hazırlıklarını büyük bir hızla sürdüren Muradiye Belediyesi, bunun ilk adımını atarak, Muradiye Şelalesi’nde düzenlemeye gidiyor. Hastalıklı ve kurumaya yüz tutmuş ağaçların kesilmesi ve satışı için ihaleye çıkan Muradiye Belediyesi, sonrasında da Muradiye doğasına ve şelaleye uygun yeni ağaçlar dikerek ve turizm projesinin ilk startını verecek.

Van’ın önemli turizm merkezleri arasında yer alan, fakat bugüne kadar gerekli ilgi ve alakayı göremediğinden hep kenarda tutulan Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ heyecanı yaşanıyor.

31 Mart Seçimlerinden sonra seçilen Muradiye Belediyesi Eşbaşkanları Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, Muradiye’nin turizm cenneti olması için kolları sıvadılar. Muradiye’nin çok güçlü bir turizm potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken eşbaşkanları Sayıner ve Yılmaz, “Bu güçlü potansiyelimize rağmen bu güne kadar sadece Şelalemiz gündeme geldi. İlçemize yönelik hakim olan kanı, sanki Muradiye Şelalesi’nden başka tarihi ve turistik değerimiz yokmuş gibi bir algı oluştu. Ama bu doğru değil” açıklamasını yaptılar.

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ için ilk adım atılıyor - muradiye es baskan ‘Muradiye’de gençlerimizin istihdamına yetecek kadar tarihi ve doğal güzelliklerimiz bulunmaktadır’

Muradiye’yi bütünlüklü ele alacaklarını ve hazırlama aşamasında oldukları ‘Yüzyılın Projesi’ ile tarihi ve doğal güzellikleri bütünlüklü ele alacalarını söyleyen Eşbaşkan Sayıner ve Yılmaz, “Êzidî Şelalesi’ni çevresi ile birlikte ele alacak ve bu yönlü gerekli işlemlerin ardından peyzaj çalışmasını yapacağız. Aynı şekilde Balık Bendini de peyzaj çalışması ile birlikte ele alacak ve turizm merkezi haline gelmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunacağız. Bu alanın şuan yasal bir sıkıntısı var” ifadelerini kullandılar. Balık Bendi’nin Van’ın en nadide değerlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Sayıner ve Yılmaz, “Bir dönem burada güzel tesisleşmeye gidildi. Gayet güzel ve Muradiye’ye yakışır yapılar ve tesisler kuruldu. Ancak sonrasında burası düpedüz terk edildi. Şimdi kaderine terk edilmiş durumda. Madde bağımlılarının mesken tuttukları bir merkez haline gelmiş vaziyette. Büyük bir emek ve para ile hazırlanan yapılardan geriye eser bile kalmamış. Halbuki o mıntıka o kadar değerli ki, Muradiye ve Van’a çok büyük artı kazandıracak potansiyele sahip” açıklamasını yaptı. Şeytan Köprüsü’nün de kendisine has çok farklı bir hikayesi olduğuna dikkat çeten Sayıner ve Yılmaz, bu hikaye Muradiye’nin geçmişten günümüze gelen kültürel yapısının ve zenginliğinin somut bir örneğidir. Buraya yönelik de bir takım çalışmalarımız olacaktır” şeklinde konuştular.

‘Şelalede kurumuş ve hastalıklı ağaçlar uzun zamandır tehlike saçıyor’

Şelalede kurumuş ve hastalık kapan ağaçların bulunduğunu, bu ağaçların büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Sayıner ve Yılmaz, “O bölgede yoğun olarak ziyaretçiler bulunmaktadır. Rüzgarın etkisi ile ağaçların devrilme tehlikesi var. Bunun için yaklaşık 3 aylık uğraş sonucunda ağaçların kesilmesi ve yerine daha başka ağaçların ekimi için gerekli izinleri aldık. Şimdi bu ağaçların satışı için ihaleye çıkıyoruz. Ardından da yeni ağaçların ekimi için girişimlerimiz olacak. İnşallah eğer yetişebilirsek bu yıl ilk ağaçlarımızı ekeceğiz. Mevsim yetmezse gelecek yıl bahar ayında ağaçlarımızı ekeceğiz. Bu ağaçlarımızı da, “Yüzyılın Projesi” kapsamında dikecek ve bu projemizin böylelikle ilk adımını atmış olacağız” açıklamasını yaptılar.

Muradiye Belediyesi Eşbaşkanları Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, Şelale mıntıkasında dikilecek olan ağaçları Muradiyeliler ile birlikte ekeceklerini söylediler.

Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ için ilk adım atılıyor - muradiye ihale 1 Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ için ilk adım atılıyor - muradiye ihale 2

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muradiye’de ‘Yüzyılın Projesi’ için ilk adım atılıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir