Sözlü kültürün temellerini oluşturan ve Kürt Edebiyatının bugünlere gelmesini sağlayan dengbêj geleneği zamana karşı direniyor. Dengbêjlik kültürünü sürdürenlerden biri olan Dengbêj Mihemedê Mûşî de sesiyle bizi geçmişle gelecek arasındaki uzun yolculuğa çıkarıyor.
Aşklarını, savaşlarını, kavgalarını hatta çoğu zaman gündelik yaşamlarını bile söyledikleri klamlarla günümüze aktaran dengbêjler, aynı zamanda hayatlarını da köy köy gezerek kazanıyorlar. Dengbêjler bir yadan hayatlarını kazanırken diğer yandan da sesleriyle götürdükleri efsaneleri bütün coğrafyaya yaymaya devam ediyor.
Muş’un Bulanık ilçesinde yaşayan Dengbêj Mihemedê Muşî ile yollarımız tesadüfen kesişiyor. Bir haber takibi için gittiğimiz Bulanık’ta ki bir kahvehanede sohbet ederken rastlıyoruz kendisine. Dengbêjlik Bulanık’ta oldukça yaygın. Bir sokak kahvehanesinde böylesine bir sese rastlamak bizim için önemli bir olay. Öncelikle kendisiyle kısa bir sohbet gerçekleştiriyoruz ve bize 67 yaşında olduğunu söylüyor. Dengbêj Mihemed, Bulanık’ın Xelê Köyü’nden.
Şakiro’dan, Mihemedê Mûşî’ye…
Sokaklarda Dengbêj Mihemed’i tanımayan kimse yok ve bir anda masamıza başka dengbêjler de geliyor. Her birinin sesinde ayrı bir tını, ayrı bir acı, ayrı bir sevinç… Dengbêjler klam söylemeye başladığında sesleri Muş Ovası’nda yankılanıyor. Aynı kahvehanede klam dinleyen insanlar çoğunlukla satranç oynuyor.
Bizim karşılaşmaktan memnun olduğumuz dengbêjler bizim için bir divan kuruyor buluştukları pasajın girişindeki kahvehanede. Dengbêjler arasında bir gelenektir en büyük dengbêjîn önüne kimse geçemez. O yüzden sözü Dengbêj Mihemedê Mûşî’ye bırakıyorlar. Dengbêj Mihemed, Şahê Dengbêjan (Dengbejlerin Şahı) Şakiro’dan bir klam söyleyerek başlıyor.
Haberin devamı videolu haberimizde…
Serhat News