NASA, 30 yılı aşkın süredir yapılan gözlem ve araştırmaların sonuclarını açıklayarak, farklı yıldızların çevresinde dönen 5 binden fazla gezegen keşfedildiğini duyurdu.
Webtekno sitesinde Şahin Kılıç, imzası ile yayınlanan habere göre, dünyamızında içerisinde bulunduğu Güneş Sisteminde 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var. Ancak, Plüton’dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.
Güneş’i Satürn gibi düşünürsek bu kuşağı Güneş çevresindeki halkalara benzetebiliriz, ancak uzak ve kalabalık olması sebebiyle gözlemi son derece zor, ayrıca uzun zaman alıyor. Kuiper Kuşağı’nın ardında, diğer yıldızların yörüngelerinde yer aldığı tespit edilen gezegenlere “ötegezegen” adı veriliyor.
Yaptığı çalışmaların sonuçlarını açıklayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 65 farklı kategoride 5 binden fazla yeni ötegezegenin kayda geçirdiğini açıkladı. Bu gezegenler arasında Dünya gibi küçük ve kayalık, yine Dünya gibi ancak daha büyük ve kayalık, gezegenlerin bulunduğunu duyuran NASA, ayrıca Jüpiter kadar ya da daha büyük kavurucu sıcaklığa sahip gaz devlerinin de çalışmada keşf edildiğini belirti.
NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsü’nde görevli Jessie Christiansen, 5 binden fazla yeni gezegen keşfi hakkında, “Bu sadece bir sayı değil, heyecan verici. Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.
Samanyolu Galaksisi içerisinde yüz milyarlarca gezegen olduğu düşünüldüğünde bu keşfin yapılmış olması aslında bir sürpriz olmaktan çıkıyor. Bilim insanlarını şaşırtan ve heyecanlandıran şey, varlığından kesin şekilde emin olduğumuz bu ötegezegenlerin artık tespit edilebiliyor ve gözlemlenebiliyor olmaları.
Keşfedilen gezegenler hakkında açıklanan bazı bilgiler şu şekilde:
Yüzde 35’i Neptün ve Uranüs gibi ufak ve buzullardan oluşuyor: Ancak bazıları buzul devlerine kıyasla daha sıcak ve bu “sıcak” olan Neptün benzeri gezegenlere aslında oldukça ender rastlanıyor
Yüzde 31’i Güneş Sistemi’nde hiç eşi bulunmayan Süper-Dünya: Bu gezegenlerin boyutu Neptün ve Dünya arasında. Bir atmosfere sahip oldukları düşünülüyor.
Yüzde 30’u Juıpiter benzeri gaz devi: Satürn ya da Jüpiter ile aynı ölçüdeler ya da daha büyükler.
Yüzde 4’ü Dünya gibi kayalık: Dünya ile aynı boyutta ya da daha küçükler.
(lg)