1. Haberler
  2. Özel
  3. Oktay Candemir yazdı: Cumhur İttifakında Yol-suzluk Ayrımı

Oktay Candemir yazdı: Cumhur İttifakında Yol-suzluk Ayrımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adeta hisse senedine dönüşen Cumhur İttifakında yeni dönemde rantın paylaşımı nasıl olacak? Malum daha önce AKP ve MHP, ittifakın küçük ortağı BBP’ne arada birkaç kuruş rant sağlayarak vaziyeti idare ediyorlardı. Şimdi ise ittifaka Yeniden Refah, HÜDA-PAR, DSP gibi partiler dâhil oldu. Sinan Oğan’ı muhtemelen bir iki ihale ile idare edecekler ama küçük ortakları nasıl memnun edecekleri konusunda henüz bir fikir birliğine varamadılar.


Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR, öyle ‘Biz küçük ortağız’ diyerek köşelerine çekilip bekleyecek partiler değil. Her ne kadar oy oranları çok düşük olsa da özgüvenleri tavan yapmış durumda. Hele ki Yeniden Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan, seçimleri Erdoğan’a kendi partilerinin kazandırdığına inanıyor.


AKP iktidarının 2014 ve 2019 yerel seçimlerinden sonra kayyum atadığı, sayısı 100’ün üzerinde HDP’Lİ belediye var. Asıl rant kavgası kayyum atanmış belediyeler üzerinden yürüyeceğe benziyor. Çünkü Cumhur ittifakı kurulduğundan bu yana kayyum belediyelerine MHP’li bürokratlar atanırken, tüm ihaleler MHP’li şirketlere verildi.


Kayyum belediyelerinde rantın sadece MHP’ye verilmesi AKP teşkilatlarında büyük rahatsızlığa neden oldu. AKP il ve ilçe teşkilatlarında buna tepki olarak istifa eden başkan ve yöneticilerde oldu. Özellikle son 3 yıldır iki grup arasında ciddi tartışmalar ve tasfiyeler yaşandı.


Şimdi de HÜDA-PAR’ın bu belediyelere talip olması bekleniyor. Kendisini Kürt seçmenin partisi olarak tanıtan ancak yurt dışı oylar dâhil, oy oranı 150 bin civarında olan HÜDA-PAR’ın yapılacak yerel seçimlerde belediye kazanma şansı bulunmuyor. Bu yüzden HÜDA-PAR’ın önümüzde ki günlerde kayyum belediyelerinden ihale alması ve istediği kişileri belediyelere personel olarak aldırması bekleniyor. MHP’nin yönettiği bu alanda bir uzlaşmanın çıkması zor gibi görünüyor ve önümüzde ki günlerde muhtemelen sert tartışmalar yaşanacaktır.


Diyanet ve diğer dini kurumlar ise Yeniden Refah Partisine bırakılacak. Buraların rantını Fatih Erbakan yönetimindeki Yeniden Refah Partisi götürecek. Yeniden Refah Partisinin bunun dışında Milli Eğitim kurumlarına da talip olduğu ve eğitim sisteminde yenilik adı altında bu alanın imkânlarını elde etmek istediği biliniyor. Burada Yeniden Refah Partisinin en büyük rakibi MHP olduğu için öncellikle MHP’nin ikna edilmesi gerekiyor. Cumhur ittifakının aslan payını alan MHP, uzun yıllardır yönettiği bu alanları kolay kolay kimseye bırakacağa benzemiyor.


BBP bu ortam içinde ‘Avantamı alırım, gerisi beni ilgilendirmez’ diyerek yönetmekten çok elde edeceği gelire bakıyor. Kim ne yaparsa yapsın, BBP kendine düşen payı mutlaka alacaktır. En küçücük ortak DSP’de Kültür ve Turizm gibi alanların rantını yiyecek.


İşte burada asıl sorun AKP içinde kopacak. ‘Hani bana, hani bana’ diyecek olan AKP İl ve İlçe teşkilatları 14 Mayıs seçimlerinden önce zaten kazan kaldırmıştı. Ortakların artmasıyla beraber asıl çıngar bundan sonra kopacak. Geçtiğimiz dönem ‘İktidar biziz, ama her şeyi MHP yönetiyor’ diyerek isyan bayrağı çeken AKP İl-İlçe teşkilatları ortakların artmasıyla beraber daha da ‘Güç’ durumlara düşecek.


Evet, ortaklar arttı. Rant MHP’nin ağzında. Şimdi o rantı bölüşmek için sırada bekleyenler var. Bu ne demek diye sorarsanız eğer, söyleyeyim; daha fazla yolsuzluk demek. O kadar yolsuzluktan sonra hala yüzde 50’nin üzerinde oy olmanın getireceği özgüven çok daha büyük yolsuzlukların kapısını aralıyor.


Ya meydana gelecek rant kavgası onları yol ayrımına getirecek ya da vatandaşı soyacaklar. Bu anlamda Hepimizi çok zor günler bekliyor.
Aziz Nesin’in bir hikayesinde kahramanımız eliyle cebine girmeye çalışan yan kesiciyi bileğinden yakalar ve sıkıcı tuttuktan sonra bağırmaya başlar, ‘Hırsız var!!!… Kendisini bir türlü kurtaramayan yan kesici, mağdurun çok kuvvetli olduğunu ve kendisini ondan kurtaramayacağını anlayınca ona karşılık bağırmaya başlar: ‘Yetişin Komünist var!!!’… Sonuç tahmin ettiğiniz gibi, kahramanımız tutuklanır, yan kesici de serbest bırakılır.


Bu saatten sonra ne kadar çok ‘Vatan, millet, devletin bekası’ diye bağırırlarsa bilin ki orada çok büyük bir hırsızlık-yolsuzluk var. Ya birbirlerini yiyecekler, ya da yurdum insanını.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir yazdı: Cumhur İttifakında Yol-suzluk Ayrımı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir