Van’da atık kağıtlardan söktüğü mürekkeple resim yapan Ressam Necat Karakaya, bu teknikle yaptığı üçüncü sergisiyle 11 Nisan’da Tariria’da sanatseverlerle buluşuyor.
SERHAT NEWS – Son yılların sanat alanında yükselen yıldızı Van’da her geçen gün bu alanda bir yenilikle karşılaşmak mümkün. Van’da resim öğretmenliği yapan Necat Karakaya aynı zamanda kentte tanınan önemli ressamlardan biri.
Fakat Karakaya, kendini tanıtırken kendisine hem sanatçı demekten imtina ediyor hem de sanatını anlatırken bir o kadar da mütevazi bir dil kullanıyor. Sanatını mevcut materyalleri kullanmanın ötesine taşıyarak atık kağıtlardan söktüğü mürekkeple tablolar yapan Karakaya, bu teknikle üçüncü sergisine imza atıyor.
Bir tablo için bin kâğıt mürekkebi
Bu tekniği ilk “Anlamlara Kelimeler Bulamayınca” sergisiyle sanatseverlerle buluşturan Karakaya, bu kez “Ayartma, Manipülasyon, Simülasyon” adlı sergiyle 11 Nisan’da Tariria’da sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Küratörlüğünü Birgül İnal’ın üstlendiği ve 35 ile 40 arasında tablonun yer aldığı bu sergi, nisan ayının sonuna kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Karakaya aynı teknikle üçüncü kez çalışmış gibi görünse de bir o kadar da yenilikler sunuyor. Bir tablo için neredeyse bin adet kâğıttan mürekkep sökerken bunu şimdilerde sulu boya, yağlı boya ve akrilik boyayla buluşturuyor.
‘Bu teknik bir icat mı bilmiyorum ama kendimi böyle ifade edebiliyorum’
Çocukluk yıllarında başladığı resim hayatının büyük bir bölümünü kapsıyor. Bu yüzden “Sergiye ne kadar süredir hazırlanıyorsunuz?” diye sorduğumda Karakaya, şöyle yanıtlıyor: “Ben her zaman çalışıyorum. Dolayısıyla bir sergiye hazırlanmak gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü ben 15 yıldan beridir her gün sergiye hazırlanıyorum. Daha önce yaptığımız röportajda da söylemiştim sana geçmişte bazı karma sergilerde çalışmalarım bulunmasına rağmen sergi açma fikrine karşıydım ama bir şekilde de bu çalışmaları başkalarıyla buluşturmak gerekiyor. Buda yine benim için böyle bir buluşma. Çünkü Van’da açtığım bir önceki sergide de çok güzel eleştiriler ve geri dönüşler almıştım. Bu tekniğe bir icat gibi bakıyorlardı çünkü. Bir icat mı bilmiyorum ama başkalarıyla buluşmanın beni geliştirdiği bir gerçek.”
Bitmeyen bir arayış
Bir arayış sonucunda bu tekniği keşfeden Karakaya, “Arayışım hâlâ devam ediyor. Tarzım arayışa başladığım ilk yıllara göre çok değişti ama arayışım tamamlanmadı, tamamlanmayacak da. Ama kendimi bu teknikle ifade edebildiğimi düşünüyorum,” diyor ve şunları ekliyor: “Sevdiğim bir arkadaşımın resmime getirdiğim bir eleştiri biraz tarzımı değişmeme neden oldu. Beni çok karanlık gördüğünü söyledi ve resimlerimin biraz böyle duygusal hatta yoğun olduğunu söylediği. Bu çok haklı bir eleştiriydi ve belki biraz daha renk katılabilir gibi bir yerden tekrar bakmaya başladım resme. Bu bir sürü arkadaşımın yani aslında iletişimde olduğum herkesin bir katkısı var çalışmalarımda.”
Van’da sanata yoğun ilgi
Van’da sanata olan ilgiden oldukça memnun olduğunu aktaran Karakaya, son olarak şunları kaydediyor: “Van’da şunu gördüm hep. Mükemmel sanatçılar var. Benim kendi öğrencilerim başta olmak üzere. Sanatın her alanında çok yetenekli olan insanlar var. Bence bunlar da çok iç içe, çok birbiriyle ilgili şeyler. Evet, çoğu zaman inanamayacağım kadar ilgi oldu. Bu sergileri İstanbul’da çok popüler, bilinen mekanlarda yaptığında bu kadar seyirciyle buluşamazken Van’da bu mümkün oluyor. İlgiyle izlenebiliyor, merak ediliyor. İnsanların aslında o naifliği de tepkilerine yansıyor.”
Tebrikler… Bazılarını görme fırsatım oldu çok başarılı çalışmalar . 👏👏👏