1. Haberler
  2. Güncel
  3. Sakarya Nehri kuruma ile karşı karşıya

Sakarya Nehri kuruma ile karşı karşıya

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel iklim değişikliği ve yaşanan kuraklık Sakarya Nehrini kuruma ile karşı karşıya bıraktı. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nden yapılan açıklamada, ülkenin en uzun üçüncü nehri konumunda olan Sakarya Nehri’nin kurtarılması için gerekli adımların biran önce atılması talep edildi.

Küresel iklim değişikliği ve yaşanan kuraklık, ülkenin en önemli akarsularından bir tanesi olan Sakarya Nehri’ni kuruma ile karşı karşıya bıraktı.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği başkanı Mehmet Sadık Yurtman, gerekli adımların biran önce atılması talebinde bulundu.

Yaptığı açıklamada Yurtman, “Eskişehir ili Çifteler ilçesinin Sakarya başı denen bölgeden doğan Sakarya Nehri susuzluk ile karşı karşıya olup bu günlerde can çekişmektedir” ifadelerini kullandı. Yurtman, Türkiye’nin önemli akarsularından olan Sakarya Nehri, Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye’nin 3. En uzun akarsuyu olduğunu, ayrıca Kuzeybatı Anadolu’nun en büyük akarsuyu konumunda olduğundan, yaşanan kuraklığın Sakarya başta olmak üzere civar yerleşim yerlerinde susuzluk ve kuraklığa yol açtığını dile getirdi.

Yurtman şu ifadeleri kullandı:

“İklim krizinin etkilerinin yanı sıra bilinçsizce ve ruhsatsız açılan yer altı kuyularının çokluğu da Sakarya başından kaynayarak çıkan suların azalmasına ve tedbir alınmaz ise Sakarya Nehrinin kurumasına sebep olabilecektir.

Türkiye’nin 3. En uzun akarsularından olan ve 750 kilometre olan Sakarya Nehri Sakarya başından kaynayarak çıkan su önce Bardakçı , sonra Seydisu ve Sarısu ile birleşerek Güneydoğuya doğru akarken Ankara – Eskişehir – Bilecik – Adapazarı illerini dolaşarak Karasu da Karadenize dökülmektedir.

Sakarya Nehri kuruma ile karşı karşıya - sakaryabasi resimcalismasi Bu derece öneme sahip olan ve Sakarya nehrinin doğduğu yer olan Sakarya başındaki susuzluğa bir nebze dikkat çekmek ve gereken önlemlerin alınabilmesi açısından KÜRATÖR Ayşegül Bengü İşcan ve Sanat Danışmanı Cemil Cahit  Yurtseven’in öncülüğünde Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESÇEVDER ), TC Çifteler Belediyesi ve ULTRAMARINE  birlikte “ Sakarbaşı Kurumasın “ Resim Çalıştayı nı  7-10 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirecek olup Sakarya Nehri’ne rengini vermeye geldik teması ile Gökyüzündeki kuşları, Ormandaki ağaçları, Nehirdeki Balıkları, Geleceği için Sular çekiliyor, Sakarya nehri ölüyor temalı resimler yapmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından ressamlar o tarihlerde resim yaparak susuzluğa dikkat çekeceklerdir.

Bu gün bizler doğasına, doğal değerlerine,  toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü demokratik kuruluşlar olarak bir kez daha sesimizi duyurmak istiyoruz ve bu konuda Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER ) olarak Tarım politikalarının bir kez daha gözden geçirilmesini ve ruhsatsız kuyu açılmasının önüne geçilmesini ve akılcı bir su politikası uygulamasının önemine bir kez daha dikkat çekmek üzere  tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz.”

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sakarya Nehri kuruma ile karşı karşıya
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir