Van’da 90’lı yıllara kadar çıkarılan Şamanıs kömürü tekrar çıkarılmaya başlandı. Tesiste açıklama yapan Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, çıkarılan kömürün çevreye zararı olmadığını söyledi.
Gürpınar İlçesine bağlı Norduz bölgesinde bulunan Şamanıs kömürü tekrar çıkarılmaya başlandı. 1990 yıllarına kadar çıkarılan kömüre köylerin boşaltılmasından sonra uzun süre ara verildi. Yapılan yeni AR-GE çalışmalarının ardından Vefa Grup tarafından tekrar üretime başlandı. Kurulan fabrikada çıkan kömür ise Sosyal Yardımlaşma üzerinde yurttaşlara dağıtımı yapılıyor. Kömür maden ocağının faaliyete başlamasıyla birlikte şirket sahipleri tesislerde gazetecilerle bir araya geldi. Fabrika alanında açıklamalarda bulunan Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, Van’ın Gürpınar ilçesinde önemli bir yatırımı hizmete açtıklarını ifade etti. Madencilikte bölgenin en büyük ve gelişmiş tesisini Van’a kazandırdıklarını vurgulayan Ürüm, ülkenin enerjisi için sahada olduklarını söyledi.
‘Yeşil enerjiye sahip’
Kurulan fabrika hakkında açıklamalarda da bulunan Ürüm, “Burada üretilen kömürümüz Türkiye’nin en önemli linyit yataklarından biri ve linyit kömür özelliğine sahip değerli bir maden. Kalorisi orjinal bazda 4 bin 500 kaloridir. Evsel anlamda bu kömür 5 bin 500 ile 6 bin kaloriye kadar dayanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği üzere, yerli ve milli olması bizim için çok önemli bir husus. Bu doğrultuda bütün AR-GE çalışmalarımızı tamamladık. Üretim planlarımızı gerçekleştirdik. Çok kısa bir süre içerisinde tam kapasite ile önce ilimize, sonra bölgemize, daha sonra ülkemize çok güzel bir yatırım kazandırmak için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. 2023 yılı içerisinde çok daha büyük rezervlerle karşınıza çıkacağız. Burada üretilen kömür, Rusya’dan ithal ettiğimiz kömürün muadili. Yeşil enerjiye sahip, yüzde 1 oranında kükürte sahip. Bu da çevre kirliliği bakımından çok önemli bir husustur” dedi.
200 istihdam
Kalorisinin Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğunu aktaran Ürüm, tesiste şu anda 200’ün üzerinde personelin istihdam edildiğini belirtti. 2023 yılında bu sayıyı 500’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Ürün şunları söyledi: “Bunun da tesisimiz bölgenin ekonomisine de çok önemli katkılar sunacak. Doğu’da linyit yatağı var olmayan bir tesisi bölgemize kazandıracağız. Bununla ilgili bütün çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah daha büyük projelerle, büyük yatırımlarla kapasitemizi arttıracağız. Vefa Grup olarak ürettiğimiz ocaktan, getirdiğimiz tesise kadar bütün ekipmanlar bize ait. Bölgemizdeki mesleki yetersizliğe rağmen büyük bir çaba ile bu işi kapasiteli bir şekilde arttırmaya devam edeceğiz. İstihdamı bilgili, deneyimli iş arkadaşları yetiştirerek oluşturacağız. Çünkü burası büyük bir maden ocağı ve büyük bir paketleme tesisi. Vasıfsız arkadaşlarımızı burada çalıştıramıyoruz. Öncelikle iş eğitimi vererek onları yetiştireceğiz. Sonra devlete, millete hayırlı insanlar kazandırmış olacağız.”
10 yıl yetecek kapasite
Van başta olmak üzere bölgenin tüm illerine kömür sevkiyatı yapacaklarını belirten Ürüm, “Burasıyla ilgili AR-GE çalışmalarımız 1 buçuk yıldır devam ediyor. Bu çalışmalarda hala yüzde 60’lardayız. İnşallah 2023 yılı sonuna kadar tam bir rezerv açıklaması yapacağız. Şu anki tahmini rezervimiz maksimum düzeyde çalışsak bile 10 yıl boyunca yeterli kapasitededir. İnşallah en kısa zamanda Van’dan tutun, İç Anadolu’ya kadar, Marmara’ya kadar kömür sevkiyatımız olacak. Burada üretilen kömür Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğu için özellikle sanayi bu kömüre çok büyük bir rağbet gösteriyor”diye konuştu.
Vefa Grup Gürpınar Kömür İşletmeleri’nin 50 dönüm saha üzerine kurlu olduğunu söyleyen Ürüm, “1 adet 300 ton / saat kırma elem tesisi, saatte 150 ton tam otomatik paketleme, 20 ara nakliye tırı, 2 adet 40 ayak tır, 10 adet iş makinesi 200 istihdam, çevresel etki ve tadarikçilerle birlikte 1500 kişilik bir istihdam etki alanı oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı. Başkan Ürüm aynı zamanda Türkiye’de kömürü en hızlı dağıtan ilin Van olduğunu sözlerine ekledi.
Serhat News