1. Haberler
  2. Güncel
  3. ‘Savaşı ekenlerin barışı biçmesi imkansızdır’

‘Savaşı ekenlerin barışı biçmesi imkansızdır’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği basın açıklamasında Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye düzenlediği hava saldırısı protesto edilirken, “Savaşı ekenlerin barışı biçmesi imkansızdır” ifadeleri kullanıldı.

Van’da aralarında Dem Parti ve DBP il ve ilçe örgütü temsilcileri ile TJA aktivistlerinin de bulunduğu bir grup Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonları protesto etti.

Dem Parti il binası önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Demokratik Bölgeler Partisi yöneticisi İdris Polat, yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “24 Ekim 2024 tarihinde Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi topraklarına yapılan saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybederken, onlarca kişi yaralandı, sivil yerleşim yerleri ayrım gözetilmeksizin bombalandı. Savaş uçakları ve SİHA’larla yapılan saldırılarda kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere sivil halk katledildi” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) verilerine de atıfta bulunan Polat, gerçekleştirilen saldırılarda şuana kadar aralarında çocuklarında bulunduğu 27 kişinin yaşamını yitirdiğini, 40’a yakın kişinin de yaralandığını, sivil yaşam alanlarının ise zarar gördüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası hukuku yok sayan bu insanlık dışı saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.

İktidar yetkilileri ve ortakları tarafından iç barış söylemlerinin ortaya atıldığı bir süreçte yapılan sivil katliamlar, savaş ve şiddette ısrarın göstergesi değilse nedir? İç barışa giden yol, sınır ötesindeki Kürtleri ve yaşam alanlarını bombalayarak sağlanamaz.

Kuzey-Doğu Suriye’de şiddet ve savaş ekenlerin, Türkiye’de barışı biçmesi imkansızdır. Onurlu bir barış yerine inkâr ve savaş politikalarının çözüm getirmediğini onlarca yıldır en acı biçimde tecrübe ettik.

AKP iktidarı bu politikalarıyla, Kürt, Arap, Süryani tüm bölge halklarının büyük bedellerle elde ettiği kazanımlarını ve tüm halkların eşit, demokratik, özgürce bir arada yaşamını hedef almaktadır.

Kuzey-Doğu Suriye topraklarında halkların barış içinde yaşamasına, kendi topraklarında kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesine yok sayan her türlü politikaya hayır diyoruz. Halkların bin bir emek, mücadele ve ağır bedellerle elde ettiği kazanımlarının gasp edilmesini reddediyoruz. Filistin’den Rojava’ya kadar gerçekleştirilen saldırılar Ortadoğu’daki istikrarsızlığı derinleştirmektedir.

Çeşitli bahanelerle Rojava halklarına saldırılar yapanlar bilmelidir ki, bu toprakların savaş alanına çevrilmesine, uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasına, insanlık suçlarına karşı asla sessiz kalmayacağız.

İktidarı, uluslararası hukuku ihlal eden savaş suçu kapsamındaki saldırılarını bir an önce sonlandırmaya çağırıyoruz.  Türkiye halklarına ve tüm demokratik kamuoyunu iktidara dur demeye ve sınırın içinde, ötesinde barış mücadelesini örgütlemeye çağırıyoruz.”

Açıklama olaysız bir şekilde sona erdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Savaşı ekenlerin barışı biçmesi imkansızdır’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir