Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Sayyiğit, Van Büyükşehir Belediyesine ait olan taşınmazların, kayyum yönetimi tarafından satışa çıkarılmasını meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması istemi ile meclis başkanlığına soru önergesi sunan Sayyiğit, “Kayyumların VBB’de yarattığı ekonomik tahribatın son bulması, belediyelerin halkla hizmet etmesini sınırlayacak adımların atılmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.”dedi
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Büyükşehir Belediyesi (VBB)’ne ait olan birçok değerli taşınmazın satışa çıkarıldığı veya başka kurumlara devredildiğini belirterek, bu konuda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi sundu.
Sayyiğit soru önergesinde, “Kayyum tarafından Haziran 2023 belediye meclis toplantısında alınan kararlarla; İpekyolu, Edremit ve Tuşba’da belediyeye ait arsa ile gençlik merkezi binalarının Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredildiği, Van Park AVM içerisinde bulunan 75 işyeri ve bir adet ticari otopark için satış kararı alındığı, düğün salonu ve Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin üzerinde kurulduğu 20 bin metrekarelik alanda oluşacak yeni parsellerin satışının yapılması için belediye meclisine yetki verildiği, Çarşı Mahallesi’ndeki yaklaşık 3 bin metrekarelik arsanın satışa çıkarıldığı, Edremit ve Tuşba ilçelerinde tüm taşınmazlar ile depremde hasar gördüğü için yıktırılan eski VASKİ binası arazisi için satış kararı verildiği, belediyenin banka hesaplarına bloke konulmaması için her belediye meclisi toplantısında yapılan icraatlar için “kamu yararı” kararı alındığı belirtilmektedir” diyerek, “Aynı şekilde yerel basında, VBB’ye hizmet amaçlı kiralanan araçların da birim müdürlerinin aile fertleri tarafından kullanıldığı veya mesai bitiminde garaja bırakılması gereken araçların özel işlerde kullanıldığı yönünde haberler de yer almaktadır.” Bilgisini paylaştı.
‘Yolsuzluklar Sayıştay Raporlarında da yer aldı’
“Van’da kayyumların yaptığı usulsüzlük ve yolsuzluklar sıklıkla Sayıştay raporlarında detaylı bir şekilde almıştır.”diyen Sayyiğit, “Toplanan bazı gelirlerin amacı dışında kullanılması, başka kurumlara ait araçların bakım ve onarım bedellerinin belediye bütçesinden karşılandığı, ihalelerin kanuna aykırı bir şekilde pazarlık usulü ile yapıldığı, onlarca kişinin usulsüz bir şekilde işe alındığı vb. birçok bulguya Sayıştay’ın farklı yıllardaki raporlarında rastlanmaktadır.”ifadelerine kullandı.
‘Belediyeler gelirsiz bırakılmak isteniyor’
Yaklaşan yerel seçimlerle beraber belediyelerin gelecek dönem gelirsiz bırakılmak istendiğini dile getiren Sayyiğit, “VBB’ye ait mülklerin alelacele satışa çıkarılmasının veya başka kurumlara devredilmesinin yaklaşan yerel seçimlere bir hazırlık olduğu görülmektedir. Bir taraftan kayyum idaresi sona ermeden önce bir kesime ekonomik kazanç sağlanırken diğer taraftan da belediyenin artan borç yüküne gelecek dönemde gelirsiz bırakılması amaçlanmaktadır. Seçimlere sekiz ay kalırken feshedilmiş bir belediye meclisinde bürokratların aldığı kararlarla Van halkının “üstün yararı”na hizmet etmesi mümkün değildir. Bu nedenle kayyumların VBB’de yarattığı ekonomik tahribatın son bulması, belediyelerin halkla hizmet etmesini sınırlayacak adımların atılmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.”diye kaydetti.
Sayyiğit bu konuda aşağıdaki soruların cevaplandırılmasını istedi;
1 – Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait işyeri ve arsaların satışa çıkarılması ve başka kurumlara devredilmesi hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
2 – Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait mülklerin yerel seçimlere kısa bir süre kalırken satışa çıkarılmasının amacı nedir? Bunun yaklaşan yerel seçimlerle ilgili olduğu doğru mudur?
3 – Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait mülklerin satışa çıkarılması kararı, feshedilmiş bir belediye meclisinde kimlerin katılımıyla alınmıştır?
4 – Van’da İpekyolu, Edremit ve Tuşba’da bulunan gençlik merkezi binaları neden Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredilmektedir? Belediyelerin yurttaşa verebileceği hizmet neden kısıtlanmaktadır?
5 – Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsa, işyeri ve binaların satışı hakkında nasıl bir prosedür işlenecektir? Kamuoyuna yansımayan devir ve satış işlemleri de var mıdır?
6- Van Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet amaçlı kiralanan araçların birim müdürlerinin aile fertleri tarafından kişilerin özel işlerinde kullanıldığı doğru mudur? Basında yer alan iddialar hakkında inceleme başlatılmış mıdır?
7 – Sayıştay’ın Van Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili açıkladığı usulsüzlük ile kamu zararına neden olan iş ve işlemler hakkında bugüne kadar herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
8 – Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili bugüne kadar herhangi bir adım atılmamasının sebebi nedir?
9 – Van Büyükşehir Belediyesi’nde 2016 yılından önerge tarihine kadar başka kurumlara devredilen veya satışı yapılan işyeri, arsa, bina vb. mülklerin sayısı kaçtır?
10 – Van Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum yönetiminin neden olduğu kamu zararı, ekonomik tahribat konusunda herhangi bir adım atılacak mıdır? Oluşan kamu zararı, Van halkının yararı gözetilerek tazmin edilecek midir?
Serhat News
[…] Sol Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, kayyımların kadınların siyasi temsili, kamusal alandaki […]