İki çocuk annesi Akın, 2017’den bu yana demire şekil veriyor. ‘Kadın bu işi beceremez’ veya eşimin ‘zorla çalıştırdığını’ söyleyenlerle karşılaştım’ diyen Akın, ‘Kadın her işi yapar’ diyor.
Gülcan Felekoğlu Akın 1981 yılında Erzurum Hınıs’ta dünyaya geldi. Moda-tasarım eğitimi aldı. Eşinin ailesi üç kuşak demirci. Üç kuşak önce yakılan ocağa şimdi kendisi de dahil olmuş. İki çocuk annesi Akın, 2017 yılından bu yana demire şekil veriyor. Eşiyle birlikte kişisel sergilerini açmanın yanı sıra birçok sergiye katılıp eserlerini tanıtmışlar. Hala eğitimine devam eden Akın, en önemli amaçlarından birinin tüm dünyada kadının sesini duyurabilen sergiler açmak olduğunu söylüyor.
Artı Gerçek’ten Esra Çiftçi’nin haberine göre, Akın’ın demire olan merakı aslında 7 yaşında bir televizyon kanalında izlediği çizgi film olan Demirci Kawa efsanesiyle başlıyor.
Demirci Kawa’nın kraliyete başkaldırısından çok etkileniyor. “Hem başkaldırıyor hem de demir dövmesi aklımda yer etti” diyen Akın’ın, moda-tasarım eğitimi almasına rağmen demire olan tutkusu hep yüreğinin bir tarafında kalmış.
Yaşamı boyunca, sanayiden, tamircilerin, demircilerin önünden geçerken hep bir iç çekişi oluyor nedense. Gün geliyor biriyle tanışıyor, âşık oluyor ve evleniyor. Kader mi, tesadüf mü bilinmez ama âşık olduğu adam demirci. O zamanlar eşinin işi Varto’da olduğu için Akın’da Varto’ya yerleşiyor ve Demir Leydi’nin hikayesi de orada başlıyor.
Akın’a demirle ilk buluşmasını sorduğumuzda, şöyle yanıtlıyor:
“Evlendikten sonra Varto’ya yerleştim, eşim demirciydi. Moda-tasarım eğitimi almıştım ama mesleğimi Varto’da yapma koşulları çok yoktu, sanırım pek de istemiyordum. Zaten yaşamım boyunca demir tutkum hep vardı. Eşime seninle çalışabilir miyim dedim ve atölyeye ilk girişim böyle oldu. Sonra ikiz çocuklarım oldu, ilk 2 yıl boyunca sürekli işleri takip edemedim ama evden tasarımlarla destek olmaya gayret ettim” diyor.
Serhat News
(sg)