1. Haberler
  2. Özel
  3. Seyit  Oktay Yazdı: Felsefi Şölen

Seyit  Oktay Yazdı: Felsefi Şölen

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Leyla Atabay’ın  Yeni  Kitabı  ‘Ben  Kendim  Öteki’  Üzerine  Bir  Deneme Yazısı

 

Leyla Atabay’ın  yeni kitabı  ‘Ben  Kendim  Öteki’  Payiz Yayınevi  tarafından  yayınlandı.  Yazarın daha önce de Konjonktürel  Kimlik ,  Kendini  Unutan  İnsan Şıkefta  Filozofiyê  adlı  kitapları  farklı yayınevleri  tarafından  yayınlandı.

Kitabı okuyup bitirdikten sonra  gözlerimi kapatıp  yazarın  dünyasına  yazdığı bu kitap  yoluyla nüfuz etmeye çalıştım. Uzun yıllardır içerde olan bir insanın bu kadar zengin, bereketli, renkli, güçlü, etkili ve çarpıcı hafızası ve anlatısı karşısında hayranlık duymaktan kendimi alamadım. Bu nedenle başlığı özenle ve özellikle ‘Felsefi Şölen’ olarak seçtim.

İçinden geçtiğimiz sığ, yüzeysel, verimsiz, kötürüm tartışma, düşünme zamanlarına ve koşullarına inat, derin, verimli, öğretici, sorgulatıcı, düşündüren ve umut uyandıran fikirlerle buluşmak, biraz nefes almak istiyorsanız kitabı mutlaka okumanızı öneririm.

Leyla Atabay her zaman ki özgün ve yaratıcı tarzıyla, bildiğimizi sandığımız, gündelik yaşamda çok sık kullandığımız bir çok kavram ve olgunun arkeolojisini yaparak, esnek, şaşırtıcı yorumlar geliştirerek zihnimizde uyarıcı etkiler yaratıyor eseriyle, fark edemediğimiz, göremediğimiz, bilemediğimiz, sırrına eremediğimiz anlamları ifşa ve inşa ediyor. Bu eseriyle o bir ifşaacı ve inşaacı olarak karşımıza çıkıyor.

Kısa, çarpıcı cümleler, özgün tespitler, sarsıcı belirlemeler, düşündüren saptamalar, yoğunlaştıran analizler, hiç duymadığınız hikayeler okumak istiyorsanız yazar bu imkânı sunuyor size. İnsana ve insana ait olana dair bir el kitabı.

Kitap yirmi bir başlıktan oluşuyor. “Masumiyet, Baloncu Çocuk…Ölüm, Yabancılaşma, Bilmek, Dil, Hakikat, Özgürlük, Güzel…” gibi her bir konu ve başlık kadim veya güncel, güzel, öğretici bir hikaye ile başlıyor yolculuk, sizi fikir gemisine bindirip felsefik sorgu limanlarına oradan sorular rıhtımına vardırıyor. Anlam ve hakikate dair esintiler arasında dolaşırken, kendinizi zamanın ve mekanın hem ötesinde hem de içinde buluyor, iyinin ve kötünün kıyılarında, hayatımızı baştan sona düzenleyen iki ana kavram olan etik ve estetiğin sularında buluyorsunuz. Felsefi bir deryada yolunuzu bulmaya yarayan, yaşamın kıyılarına sağlam ulaşmanızı sağlayan bir tür deniz fenerini çağrıştırıyor yazarın kitabı.

 

Yazar Leyla Atabay’ın konu seçimleri isabetli ve çok güzel. İnsanların iç dünyalarını ve kafalarını meşgul eden, sürekli cevap aradıkları sorulara, konulara kafa yoran, cevaplar oluşturan ya da felsefik açıdan bakıp sorgulamak için sorular şekillendiren düalist bir tarz var karşınızda, zihnimizin paslı, unutulmuş, gıcırdayan kapılarını açtıran, kendimizde saklı olan fakat fark etmediğimiz potansiyel hazineleri gösteren, yeni ufuklar sunan bir çalışma.

 

Yaşamımızı saran birçok kavram, olgu ve algının, imge ve simgenin aslında nasıl okunması, anlaşılması gerektiğine dair felsefik bir optik sunuyor bize yazar. Zihnin zengin, bereketli ve elbette optimist(iyimser),  ümitvar  boyutlarında bizi gezintiye çağırıyor.

Her konunun vardığı nihai  yerin sevgi ve ışık olması da ayrı bir güzellik katmış kitaba. Masumiyete dair yeni bir bakış açısı kazanmak, sevginin bütün ölümsüzlerde mevcut olan ölümsüzlük çabası olduğunu görmek, Ezidilerin acısına yeniden ortak olmak, Nietzsche’nin iyinin ve kötünün ötesinde ki paradigmasını yeniden ama masumiyet sabitesi üzerinden yorumlamak, kötülüğün analizini başka bir perspektiften okumak, ışığa tutulmuş bir tavşan misali donuk bir film karesi olmaktan çıkmak ve bir çocuk merakı, neşesi ve sevinciyle sorular sorup cevaplar aranıyorsa bu kitap biçilmiş kaftan…

 

Yazar Leyla Atabay’ın yeni kitabı ‘Ben Kendim Öteki’ için mutlaka zaman ayırmalı ve okumalısınız. Eminim ki buna değdiğini, zamanınızı vermenizi hak eden bir eser olduğunu göreceksiniz.

 

Kitaba dair yazdığım bu sınırlı tanıtım ancak fragman tarzında olabildi. Okursanız güzel bir film izlemiş kadar mutlu olacağınızı düşünüyorum.

 

Kitabın tek kusuru, yayınevinin özensiz tavrı ve yetersiz redaksiyonundan kaynaklı yazım hataları, yanlışları, cümle düşüklükleri ve anlam bozukluklarına neden olan yüzeysel dizgi hataları… Bu zaten içerde yazanların en büyük çilesi.

 

Zevkle, beğenerek severek ve keyifle okuyacağınız bir kitabı daha bize hediye ettiği için Yazar Leyla Atabay’a teşekkür ediyor, yeni eserlerini heyecanla bekliyoruz.

 

Serhat News

 

 

 

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Seyit  Oktay Yazdı: Felsefi Şölen
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri