1. Haberler
  2. Güncel
  3. Siyasetçi Recai Kutan hayatını kaybetti

Siyasetçi Recai Kutan hayatını kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı siyasetçi Recai Kutan (94) tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Recai Kutan (94), Ankara’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Saadet Partisi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı, muhterem büyüğümüz Recai Kutan, Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun.”

Recai Kutan kimdir?

5 Nisan 1930 yılında Malatya’da dünyaya gelen Recai Kutan ilk, orta ve lise tahsilini Malatya’da tamamladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1952 yılında mezun olan Kutan, 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri’nde çalıştı.

Kutan, 1977 seçimlerinde, Milli Selamet Partisi’nden (MSP) Malatya milletvekili, 1977 koalisyon hükümetinde İmar ve İskan Bakanı olarak görev aldı, 12 Eylül Darbesi’nden sonra diğer MSP yöneticileriyle beraber 9,5 ay hapis yattı.

Recai Kutan 1983’ten sonra kurulan Refah Partisi’nin genel başkan yardımcısı oldu ve Refah Partisi’nin Malatya milletvekili olarak Meclis’e girdi. Kutan, 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

Recai Kutan, Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçildi. Kutan 1999 genel seçimleri sonucu Meclis’e girdi. Rahşan Affı’na destek veren Kutan, 21 Aralık 2000’de yapılan oylamada kabul oyu verdi.

Recai Kutan, Fazilet Partisi’nin de kapatılmasıyla, 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında bulundu ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi.

Kutan, sürdürdüğü genel başkanlık görevini, 11 Mayıs 2003 tarihinde yapılan 1. Olağan Kongre’de Necmettin Erbakan’a devretti ancak, 29 Aralık 2003’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Necmettin Erbakan’ın kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle görevlerinden ayrılmasını istedi.

Bunun üzerine Erbakan, 30 Ocak 2004’te parti üyeliğinden ve genel başkanlıktan istifa etti. Bu tarihten itibaren Recai Kutan, genel başkanlık görevini vekaleten yürütmeye başladı.

Kutan, 8 Nisan 2006’da yapılan 2. Olağan Kongre’de, genel başkanlık görevini bu sefer seçimle üstlendi. Kutan, 2007 genel seçimlerinden sonra genel başkanlık görevini, 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan 3. Olağan Kongre’de Numan Kurtulmuş’a devretti.

Recai Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu’nda üyeliğinin yanı sıra, yine kurucuları arasında yer aldığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) genel başkanlığını da yürütmekteydi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siyasetçi Recai Kutan hayatını kaybetti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir