1. Haberler
  2. Tüm Haberler
  3. Söylemler ortada kaldı: Van Bayramda da uçamadı!

Söylemler ortada kaldı: Van Bayramda da uçamadı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turizm İşletmecisi Murat Beyaz, Van’da yaşanan havayolu ulaşım sorununa dikkat çekerek, “Mazotun litresini 30 TL’den daha yüksek aldığımız bir ülkede maalesef uçak bulamama sıkıntısını geçtik otobüsle de seyahat edemiyoruz” dedi.

Pandemi sonrası azaltılan Van uçak seferlerin düzeltilmemesi kentte işkenceye dönüştü. Yaşanan kamuoyu tepkisine rağmen bayramda da Vanlılar uçak bileti bulamadı. Van Valisi ve iktidar milletvekillerinin Ankara ziyaretleri fotoğraf karelerinde kaldı.  Bayram öncesi yaşanan ulaşım krizini turizmci Murat Beyaz ile konuştuk. 

Pandemi ve yaklaşık 2 yıl sonrası, tam da sezon başlamışken uçak seferlerinin yetersizliği ile ilgili sıkıntılar başladı. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Pandemi bütün dünyayı etkiledi. Yaklaşık bir, bir buçuk yıl boyunca dünyada turizm hareketliliği yok denecek kadar azaldı. Arada devletler yaz dönemini kurtarmak için aksiyonlar aldılar ama bu çok da dişe dokunur olmadı açıkçası. Yaklaşık iki yıl gibi pandemi sürecinden sonra pandemi artık hayatımızdan çıkma noktasına geldi ki zaten şu an çevremize bakınca pandemiyi unuttuk. Öyle bir durum yaşanmadı gibi bir havamız var. Tabi o süreçte ciddi krizler yaşandı yani turizm sektörü içinden çıkılamaz bir duruma girdi, birçok iflaslar yaşandı. İşletmesini kapatanlar oldu, borçlanarak devam edenler oldu, ki umut şuydu; pandemi bitecek, işlerimiz açılacak…

Borçlanıyoruz ama bu borçların da üstesinden geliriz yaklaşımı ile yaklaşan birçok işletme oldu. Birden ekonomik kriz ortaya çıktı. Turizm sektörü birçok krizle uğraşıyor şu anda. Sadece uçak krizi yaşamıyoruz aynı zamanda maddi bir kriz de yaşıyoruz hatta kriz boyutunu da aştı artık buhran seviyesine geldi. Mazotun litresini 30 TL’den daha yüksek aldığımız bir ülkede maalesef uçak bulamama sıkıntısını geçtik otobüsle de seyahat edemiyoruz.

Ülkemizde büyük bir ülke, 83 milyon nüfusa sahip bir ülkede seyahat etmek isteyen insanlar var ve bu insanlar, Avrupa’ya gidemiyorlar. Çünkü TL ,döviz karşısında ciddi bir değer kaybı yaşadı ve bu turist profili, bu potansiyel, yurtiçinde dolaşmak istedi. Bizim bölgede ise ciddi bir talep oluştu ve Van ismi her zaman akıllarda olan, ismi bilinen herkesin ki herkes derken birebir muhatap olduğumuz birçok kişinin ajandasında mutlaka Van’ı görmeyi isteme arzusu vardır. Gezip görme potansiyeli olan insanlar için söyleyeyim ölmeden bir yerleri görmek isteyenlerin listesin de mutlaka Van vardır.

Organize edilen tur ve tur tarihleri, uçak sefer eksikleri hakkında ne söylemek istersiniz?

Bizim uçak sefer sayımız, bu kentin ağırlığını taşıyacak sayıda değil! Bu kent,1 milyon 200 bin nüfuslu bir şehir! Sadece kendi nüfusumuzdan bahsediyorum ki dışarıdan gelen insanlarla bu sayı artıyor. Van Ferit Melen havalimanını sadece biz kullanmıyoruz havalimanını, Hakkari kullanıyor, Ağrı kullanıyor… Çok tezat bir durum oluştu aslında şuanda biz Ağrı’nın hava limanını kullanıyoruz. Burada yer bulamadığımız için alternatif hava limanlarına bakıyoruz. Ağrı’yı kullanıyoruz, Muş’u hatta Diyarbakır, Erzurum’u kullanıyoruz. İlginç bir şekilde oradaki uçak doluluk oranı dolu görünüyor ama o şehrin müşterisi değil, Van’daki insanlar gidip o uçakları dolduruyor! Burada bir terslik var! Van’daki insanı oraya kadar taşımayın. Uçağı Van’a getirirseniz zaten uçağınız doluyor, dolacaktır. Hava yolu şirketleriyle görüştüğümüzde en kolay işi seçerek bahanelere sığınıyorlar. Neymiş mesafe çok uzunmuş hayır çok uzun değil! 2 saat bir havacılık sektörü için çok uzun bir zaman değil! 24 saat giden uçak seferleri var, 12 saat havada kalan uçaklarınız var ve bunlar da uzun mesafe… 3,5-4,5 saat yurtdışına uçtuğunuz mesafelerde var ve ortalama aynı fiyatlarda promosyonlar ve normal satışlarla Van uçağından aldığınız parayla o 3,5-4 saat uçtuğunuz yurtdışından aldığınız parayla  da size bıraktığı kar oranı hemen hemen aynı!

Turların iptal olmasından dolayı ortaya çıkan zararı kim karşılıyor?

Herkes kendi çapında bir zarar yaşıyor ama tur organizasyonlarının iptalinde en büyük zarar, tur operatörüne aittir, turizmciye aittir ve yuru organize eden seyahat acentesine aittir. Çünkü cebinizde var olan sermayenizle siz bir şeyler satın alıyorsunuz, onu karşı tarafa sunacaksınız karşı taraf satın alacak ve siz sonra yüzde 10 yüzde 12 gibi kar marjı koyarak iş yapacaksınız ki kar marjını geçtik yaptığımız organizasyonlarda minimum zararla nasıl çıkabiliriz onun hesabını yapıyoruz. Bir kentin turizmcileri o kentin en temel dinamikleridir, aynasıdır. O aynada, yalancı bir yansıma yapmamalı. İnsanlar o aynaya baktığında düzgün bir yansıma görmelidirler. Biz turizmciler bunu sağlamak zorundayız ve ona göre davranmak zorundayız.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Söylemler ortada kaldı: Van Bayramda da uçamadı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir