1. Haberler
  2. Güncel
  3. Tahir Elçi davası 29 Kasım’a ertelendi

Tahir Elçi davası 29 Kasım’a ertelendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptığı sırada silahlı saldırı ile öldürülmesine ilişkin davanın yedinci duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza mahkemesinde başladı.

Duruşmaya, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Türkiye Barolar Birliği’nin de müdahil sıfatıyla yer aldığı duruşmayı sivil toplum kuruluşları, barolar ve yabancı heyetler de izledi. Duruşmaya Türkiye’den ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda baro da katıldı. İstanbul, Ankara, Adana, Ağrı, Hakkari, Siirt, Batman, Mardin, Dersim, Van, Bitlis, Adıyaman, Şırnak ve Muş Baro başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra yurt dışından Amsterdam, Bürüksel, Paris barolarından avukatlar, Tehlike Altındaki Avukatlar, Sınır Tanımayan Avukatlar adına hukukçular duruşmayı izledi.

Sanık Polisler Segbis’le Katıldı

Sanık polis memurları Fuat T., Sinan T. ve Mesut S’nin SEGBİS ile katıldığı duruşma da tanıklar dinlendi. Tanık sıfatıyla mahkemede dinlenen isimlerden biri, güvenlik kameraları olay yerini gören ancak ‘bozuk’ olduğu iddiası ile görüntülerine ulaşılamayan Mardin Kebapevi’nin sahibi Cihan E’ydi. Tanığa Mardin Kebapevi ile ilgili sorular yöneltildi.

Mardin Kebapevi Kamera Kayıtları

Elçi ailesinin avukatı Mahsuni Karaman, Tanık Cihan E’ye Tahir Elçi’nin silahla vurulma anına ilişkin “Tahir Bey vurulduğu gün işyeriniz açık mıydı” sorusunu yöneltti. “Açıktı mutfakta çalışıyorduk. Biz bir şey göremedik. Silah sesleri ile biz kendimizi üst katlara attık. Elemanlarımızla herkes kendi can derdine düştü” cevabını veren Cihan E, Karaman’ın, “Siz ya da çalışanlar herhangi bir çekim yaptı mı o an” sorusunu “Bilmiyorum” diye yanıtladı.

Karaman, “Abinizin çektiği söylenilen bir görüntü var. Tahir Elçi’nin yerde yattığı” deyince, Cihan E “Onu bilmiyorum. Abim mart ayında intihar etti” ifadelerini kullandı. Karaman abisinin ölümünün şüpheli ölüm olup olmadığını sorusuna Cihan E, abisinin ölümünün şüpheli olmadığını, abisinin sıkıntıları olduğunu ve bundan dolayı intihar ettiğini söyledi.

‘Kameraların Hepsi Çalışıyordu’

Karaman, iş yeri kameraları ile ilgili sorularını sürdürerek, iş yerinin iç mekan kamerası olup olmadığını sordu. İç mekânda 3-5 kamera olduğunu söyleyen Cihan E, dışarıya dönük kameranın olmadığını iddia etti. Tüm kamera kayıtlarının çalıştığını, arızalı kameranın olmadığını söyleyen Cihan E., “Ama dışarıyı gören kamera yoktu” dedi. Kameralara ne zaman el konulduğuna ilişkin soruya Elhakan, “O olay sonrası kapattık 3 yıl açamadık” dedi. Karaman’ın “İşyerinizin önünde döner tezgahı var. Rahmetli Tahir Elçi’nin vurulduğu yer ile ne kadar mesafe var? İç kamera dönerci tezgahını görüyor muydu” sorusuna “yok görmüyordu” cevabını verdi.

‘İstihbaratçıların Dinlenmesi Talebimiz Reddedildi’

“3 Mart 2021’de ilk duruşma ve sonraki duruşmalarda, olay yerinde keşif yapılması talebimiz vardı. Her defasında keşif yapılması yönünde talebimizi ertelediniz. Mardin Kebap evi sahibi dışında tanıklar dinlenmiş değil. İstihbaratçıların dinlenmesi yönünde talebimiz de reddedildi. Sanıkların sorgusunda olay yerinde 20-25 polisin olduğu ifade ediliyordu. Emniyet tedbirleri alanında ekip amiri Vedat Gönen olduğu bütün sorumluluğun Vedat Gönen’de olduğu belirtiliyor. Güvenlik Şubeden Halil Doğan ve Ümit Mardin’in tanık olarak dinlenmesi yönünde talebimiz var. Olay yeri keşif yapılması yönünde talebimizin kabul edilmesini istiyoruz. Ölümcül atışın gerçekleştiği dar sokak ve diğer sokaklarla ilgili bilirkişinin Dört Ayaklı Minare değil, iki polisin öldüğü yerden başlayarak keşif yapılmasını istiyoruz. Dinlenen tüm tanıkların ve sanıkların keşifte olay yerinde hazır edilmesini talep ediyoruz.

‘Ölümcül Atışın Nasıl Yapıldığı Ortaya Çıkarılmadı’

Adli Mimarlık (Londra Üniversitesi bünyesinde çalışan Forensic Architecture isimli kuruluş) raporu var. Soruşturma savcısının yapması gereken etkin soruşturmayı yurt dışındaki Adli Mimarlık Bölümü gerçekleştirdi. Ölümcül atışın nasıl yapıldığı soruşturmada ortaya çıkarılmadı. Olay yerinin yeniden canlandırılması İçin keşif günü verilmedi.”

Eren: Dönemim Başbakanın ‘Bu Siyasi Bir Suikasttır’ Demesini Hiç Merak Etmiyor Musunuz?

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren Tahir Elçi cinayetinin ‘siyasi suikast’ şüphesi barındırdığını söyledi. Bu cinayetin öncesi ve sonrası yaşanılanlar dikkate alındığında siyasi bir suikast olduğu şüphesini güçlendirdiğini hatırlatan Eren şu ifadeleri kullandı:

“Üstüne dönemin Başbakanı da Tahir Elçi’nin siyasi bir suikast sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Dinlenmesini talep ettik, mahkeme olarak ilk önce reddettiniz. Sonra kabul ettiniz, sonra da kendi kararınızdan vazgeçtiniz. Dönemin başbakanının dinlemesi talebinin dijital veriler geldikten sonra tekrar değerlendirilmesine karar verdiniz. Görülen o ki dosyada gelecek bir dijital materyal hiçbir zaman olmayacak.”

Eren mahkemeye heyetine “Dönemim başbakanın ‘bu siyasi bir suikasttır’ demesini mahkeme olarak hiç merak etmiyor musunuz” sorusunu yöneltti. Tahir Elçi cinayetinin sıradan bir cinayet olmadığını hatırlatan Eren, şunları söyledi: “Tahir Elçi’nin Tv programlarına, basına verdiği demeçlere bakın okuyun hemen hemen her açıklamasında aldığı ölüm tehditlerinden bahsediyor. Cinayetin aydınlatılması için bugüne kadar reddettiğiniz taleplerle ilgili kararlarınızdan vazgeçmenizi istiyoruz.”

Savcı Görüşünü Açıkladı

Ardından duruşma savcısı görüşünü açıkladı. Olay tarihinde Mardin Kebapevi kamera kaydı sabit diskinde inceleme yapılarak tahribat yapılıp yapılmadığı konusundaki raporun beklenmesini isteyen savcı, olay yerindeki keşfin yapılması talebinin ise beklenen delillerin toplandıktan sonra değerlendirilmesini istedi. Savcı, avukatların Teftiş Kurulu Raporu’nu hazırlayanların dinlenmesi yönündeki talebinin ise reddedilmesini istedi. Savcılık görüşünün ardından mahkeme karar için duruşmaya ara verdi.

Talepler Reddedildi: Duruşma 29 Kasım’a Ertelendi

Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Mardin Kebapevi sahibi Cihan E.’nin verdiği ifadenin TÜBİTAK’a gönderilmesine karar veren mahkeme, aynı zamanda TÜBİTAK’tan Mardin Kebapevi’nin kamera kayıtlarına ilişkin raporun beklenmesine karar verdi.

Mardin Kebapevi sahibi Cihan E.’nin ağabeyi İhsan E’nin Tahir Elçi’nin vurulduğu sırada yerde yatarken cep telefonu ile görüntüsünü çektiği iddia edilmişti. İhsan E, 2016 yılında ise intihar ettiği belirtilmişti. Elçi ailesinin avukatı, İhsan E’nin ölümünün şüpheli olduğunu belirterek, intihar olayının Tahir Elçi cinayet dosyasına eklenmesini talep etti. Mahkeme avukatların bu talebini reddetti.

Elçi ailesinin avukatları Tahir Elçi cinayeti ile ilgili rapor hazırlayan Mülkiye Müfettişlerinin de dinlenmesini talep etti. Bu talep te mahkeme tarafından reddedildi. Avukatların olay yeri ile ilgili keşif talebi ise TUBİTAK’tan beklenen rapordan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, olay yerinde bulunan istihbaratçıların dinlenmesini de reddetti. İçişleri Bakanlığına Bağlı Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı raporda, olaydan önce Uğur Yakışır ve Mahsum Gürkan’ın dinlendiği bilgisi vardı. Avukatlar, dinleme tapelerinin dosyaya eklenmesini talep etti. Bu talebi de reddeden mahkeme duruşmayı 29 Kasım’a erteledi.

Kaynak: Artı Gerçek

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tahir Elçi davası 29 Kasım’a ertelendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri