Tatvanlı fırıncılar kepenk kapatmakla yüz yüze kaldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde un fiyatına peş peşe gelen zamların, fırıncı esnafını kepenk kapatma noktasına getirdiğinin altını çizen Tatvan Fırıncılar Derneği Başkanı Maşuk Aksoy, bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.


Artan maliyetler hem fırıncıyı hem ekmeğin fiyatını zorluyor. Fabrikalardan un alamayan fırıncı esnafı, stokçuluğun önlenmesini istiyor. Döviz kurlarındaki artış gıda sektörünü olumsuz etkiledi. Olumsuzluktan en çok fırıncı esnafının etkilendiğini dile getiren Aksoy, ekmek fiyatı üzerinde kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Sofralara gelen ve yüzde 300 artış sağlayan birçok gıda maddesinin gündeme gelmediğini vurgulayan Aksoy, herkesin yapılacak ekmek zammını konuşmaya başladığını belirtti.

Fabrikadan un alamadıklarının altını çizen Aksoy, un fiyatlarına müdahale edilmediği takdirde fırıncıların, ellerindeki unun bitmesi halinde ya kısıtlamaya gideceklerini ya da kepenk indirmeyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

“Elimizde Un Biterse Ekmek Çıkaramayız”  

Aksoy, “En çok etkilenen biz fırıncılar olduk. Öyle dar boğaza girdik ki fırıncı artık un alamaz duruma geldi. Fabrikalara kredi kartıyla un talebinde bulunduğumuzda un vermiyorlar. Nakit olmadığı sürece fabrikalarda un çıkışı yapılmıyor. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Parasal olarak herkes zor durumda. Şu an her bir fırıncının elinde 30-50 torba unu var. Bu da bittikten sonra nasıl üretim yapabileceğimizi düşünüyoruz,” dedi.

Tatvanlı fırıncılar kepenk kapatmakla yüz yüze kaldı - tatatataaaa
Maşuk Aksoy

“Devletin Buna Bir Çözüm Bulması Lazım”

Kısıtlamaya gidebileceklerinin altını çizen Aksoy, “Elimizdeki un bittikten sonra market, bakkal, lokantalara ya ekmek vermeyi durduracağız ya kısıtlamaya gideceğiz. Başka çaremiz kalmıyor. Devletin buna bir çözüm bulması lazım. Çözüm bulunmazsa kapatmak zorunda kalacağız. Bankalardan, esnaf kefaletten kredi alamıyoruz. Kredi kartlarına yükleme yapamıyoruz. Yetkililerden, fırıncılara destek olmalarını istiyoruz,” diye konuştu.

Fırıncı Esnafı Zor Durumda

Destek alınmaması halinde kapatmayla karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Aksoy, “Gündemde ekmeğe gelen zam konuşuluyor ama kimse yağa veya sofrasına gelen ama yüzde 300 zam alan başka bir ürünü konuşmuyor. Kimse fırıncının bir torba unu kaç paraya aldığını hesaplamıyor. Herkes uzaktan seyretme politikasını güdüyor. Destek almazsak, halkın mağdur olmaması için zararına da olsa elimizdeki unu tüketene kadar çalışacağız. Bu da bittikten sonra yapacağımız bir şey yok. Bize un getirirseler halka hizmet etmeye hazırız,” şeklinde konuştu.

Son olarak Aksoy, ekmek zammı için girişimlerde bulunduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“20 gün önce un fiyatları 190 TL iken, ekmek satışımız 2 TL idi. Bugün itibarıyla 50 kilogram un 360 TL ama yine satışlarımız 2 TL. 200 gram ekmek için 2 buçuk TL fiyat teklifimizi esnaf sanatkarlara sunduk. Hem fırıncı hem de vatandaş mağdur olmasın. Bu zam uygulamaya geçmezse fırıncı ekmek çıkaramayacak. Şu an aracını ve evini satan fırıncı arkadaşlarımız var. Bir an önce çözüm bulunması lazım. Yoksa fırıncının yapabileceği bir şey yok.”

(İLKHA)

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tatvanlı fırıncılar kepenk kapatmakla yüz yüze kaldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir