Maraş Pazarcık merkezli depremler sonrası iktidarın ve AFAD’ın geç harekete geçtiğini kaydeden TMMOB, arama kurtarma çalışmalarında kritik ilk 1 buçuk günün kaybedildiğinin altını çizdi.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası, Adana, İskenderun, Antakya, Kırıkhan, Nurdağı ve Antep il ve ilçelerinde yaptığı inceleme, gözlem ve görüşmelerde edinilen ilk bulguların yer aldığı bir açıklama yayınladı.
‘En büyük sorun gecikme!’
En büyük sorunun depremin büyüklüğüne karşı iktidarın ve AFAD’ın geç harekete geçmesi olduğu belirtilen açıklamada, “Bu nedenle arama kurtarma çalışmalarında son derece önemli olan ilk 1 buçuk gün kaybedilmiş, deprem bölgelerine özellikle ilçelerde ikinci gün öğleden itibaren kurtarma çalışmaları başlatılmıştır” diye belirtildi.
‘AFAD vahameti arttırdı’
AFAD’ın kapasite ve etkin kararlar alma konusunda yetersiz kaldığı ifade edilen açıklamada, sivil toplumun çalışmalara katılımını engelleyerek vahametin artmasına yol açtığı kaydedildi. Açıklamada, “AFAD’ın bu başarısızlığına rağmen çeşitli organizasyonlar ve sivil toplum hem arama kurtarma çalışmalarında hem de gerekli yardımları temin etme konusunda önemli katkıları sağlamıştır” sözlerine yer verildi.
Açıklamanın devamında tespit edilen sorunlardan öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:
Malzeme ve ekipman eksikliği
* Kurtarma çalışmalarında kullanılacak makine ve ekipman eksikliği, kurtarma çalışmalarının son derece yavaş yürütülmesine neden olmuştur. Depremin ilk dört gününde koordinasyon sorunu hala çözülememiş olduğu gibi barınma ve iaşe sorunları da büyük ölçüde devam ettiği görülmüştür.
Çadır sorunu
* İaşe sorunlarının 3’üncü günden itibaren azalmaya başladığı, ilk 4 gün çadır sorunun çözülememiş olduğu, özellikle yıkımın büyük olduğu Antakya’da çadır ve tuvalet sorunlarının oldukça acil ve öncelikli sorun olduğu, bu durumun salgın hastalık riski taşıdığı,
Enkaz kaldırma çalışmaları
* Arama kurtarma çalışmalarının 5’inci günden itibaren, canlı bulgusu olan yerler dışında faaliyetin enkaz kaldırma faaliyetine dönüştüğü görülmüştür.
Maden işçilerinin bekletilmesi
* Maden kurtarma ekipleri çalışmalarını tamamladıklarında, ihtiyaç olan başka il ve ilçelere gitmek istediklerinde ‘talimat gelmeden olmaz’ gerekçesiyle bekletilmekte olup, bu durum kurtarma çalışmalarını geciktirmekte ve engellemektedir.
Engelleme kayıpları arttırdı
* AFAD, bazı yerlerde madencilerin arama kurtarma yöntemlerine müdahale etmiş, sonuçta daha fazla yurttaşın kurtarılması mümkün olmamıştır.”
TMMOB’un incelemeleri, Maraş, Elbistan, Adıyaman, Doğanşehir ve Malatya ile devam edecek.
Serhat News