TÜİK: Van’da ihracat geriledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kapıköy Sınır Kapısı gibi önemli bir kapıya sahip olan Van, yıllar önce ortaya koyduğu 2023 yılı ihracat hedefine henüz yaklaşmış değil. Van için 1 milyar dolarak olarak belirlenen hedefe rağmen yıllık ihracat rakamları 100 milyon doları dahi geçemedi. Modernize edilmesine rağmen Kapıköy Sınır Kapısı, hâlâ 7/24 esaslı çalışan bir ihracat/ithalat kapısına dönüşmezken; ihracat oranı Ocak-Ekim 2021 tarih aralığı için 20 milyon dolar, ekim ayında ise 2,4 milyon dolar seviyesinde kaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay düzenli olarak hazırladığı verilerle, 2021 yılı kasım ayı haber bülteni özetini paylaştı. Bölge ve il bazında veriler yayınlayan TÜİK, il bazında paylaştığı verilerde başta Van olmak üzere bölge illeri ile ilgili raporu açıkladı. Raporda; sağlık, eğitim, ekonomi, işsizlik, ithalat, ihracat gibi birçok değerlendirme paylaşıldı. Rapora yansıyan rakamlara göre Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı artarken trafik çilesine neden olan bu artış sürdü. İhracat rakamlarının geçtiğimiz yıllarda yükseliş gösterdiği Van’da, son yıllarda bu gidiş tersine dönerken ihracat rakamları son bir yıl içerisinde adeta dibe vurdu. Van’da Genel Ticaret Sistemi’ne göre ihracat 2021 yılı ekim ayında 2020 yılının aynı ayına göre %29,2 azalarak 2,4 milyon dolar, ithalat %3,8 artarak 2,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Van’ın İhracattaki Kötü Gidişatı Devam Ediyor

Her ay düzenli olarak veri paylaşan TÜİK, Türkiye’de 2021 yılı ekim ayında genel ticaret sistemine göre ihracatın yüzde 20,1, ithalatın yüzde 12,8 arttığını açıkladı. Sınır kenti Van’da ise genel ticaret sistemine göre ihracat, ekim ayında 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 29,2 azalarak 2,4 milyon dolar olarak verilirken, ithalat yüzde 3,8 artarak 2,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Van ve bölge illerinin çok düşük ihracat rakamlarına sahip olması bölgedeki ekonominin iyi olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Muş’ta ihracat yüzde 25,4 azalarak 8,6 milyon dolar, ithalat yüzde 60,6 artarak 11,8 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Bitlis’te yüzde 60,9 azalarak 0,5 milyon dolar, ithalat yüzde 41 artarak 0,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hakkari’de ise ihracat, yüzde 10,7 artarak 5,2 milyon dolar, ithalat yüzde 6,1 artarak 6,9 milyon dolar olarak verildi.

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK: Van’da ihracat geriledi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir