Türkiye’nin 10 yıllık kadın cinayetleri haritası: En az 2534 kadın öldürüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırması 10 yılın kadın cinayetlerini derledi. Buna göre Türkiye’de 10 yılda en az 2 bin 534 kadın erkekler tarafından katledildi.

2015 yılından bu yana yürütülen Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde son 10 yılın kadın cinayetlerini derledi.

Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin haritalama çalışması, Türkiye’de 2010-2020 yılları arasını kapsayan 10 yılda işlenen kadın cinayetlerinin detaylı bir veritabanını oluşturuyor. Kadincinayetleri.org adresi üzerinden yayınlanan interaktif haritalama çalışması, Türkiye’de 10 yılda en az 2 bin 534 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu. Verilere göre;

  • Kadın cinayetleri il bazında en çok İstanbul’da, ilçe bazında Seyhan’da (Adana) yaşandı.
  • Kadın cinayetlerinin bir numaralı faili kocaydı. Türkiye’de 10 yılda öldürülen 2534 kadının 1113’ünün faili kocasıydı.
  • Her 5 kadın cinayetinden 1’i boşanma/ayrılık aşamasında gerçekleşti.
  • Öldürülen her 5 kadından 1’i şiddet/ taciz mağduruydu.
  • Şiddet gören her 10 kadından 6’sı güvenlik amaçlı korunma başvurusunda bulunmuştu.
  • Kadın cinayetleri en çok evde ve ateşli silahla işlendi.

Cinayetlerin Yarısı 10 İlde

Çalışmaya göre kadın cinayetleri en fazla İstanbul (347), İzmir (176), Ankara (135), Adana (125) Antalya (110), Antep (105), Bursa (94), Mersin (79), Konya (76) ve Kocaeli’de (71) işlendi. Söz konusu 10 ilde 10 yılda en az 1318 kadın öldürüldü. 

İstanbul’da en fazla kadın cinayeti tespit edilen ilk dört ilçe Bağcılar (22), Esenyurt (22), Fatih (21), Küçükçekmece ve Bağcılar (20) oldu. Ankara’da en fazla kadın cinayeti görülen ilçeler Keçiören (28), Mamak (24) ve Çankaya (19); İzmir’de ise Buca (24), Konak (22) ve Karabağlar (22) oldu.

İlçe Bazında En Fazla Cinayet Adana Seyhan’da

Türkiye çapında ilçe bazında en fazla kadın cinayeti ise Adana’nın Seyhan ilçesinde (52) yaşandı. Antep’in Şahinbey ilçesinde 49, Şehitkamil ilçesinde ise 36 kadın katledildi.

Cinayetlerin Bir Numaralı Faili: Koca

Türkiye’de 10 yılda 1113 kadın cinayetinde faili kocası, 285 kadın cinayetinde fail erkek arkadaş, 176 kadın cinayetinde eski koca, 82 kadın cinayetinde ise eski erkek arkadaş oldu. 

Her 5 Kadın Cinayetinden Birini Aile İşliyor

Kadın cinayetlerinin failleri sıralamasında eski kocadan sonra, dördüncü sırada akraba geliyor. 10 yılda 169 kadın akrabası, 111 kadın babası, 104 kadın ise erkek kardeşi tarafından öldürüldü. Buna ek olarak 79 kadını oğlu, 64 kadını damadı, 12 kadını kayınpederi öldürdü. Bu, her 5 kadından birinin aile veya akrabası tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.

Buna ek olarak 10 yılda 231 kadını, iş veya komşuluk ilişkisi nedeniyle tanıdığı bir erkek, 89 kadını ise hiç tanımadığı bir erkek öldürdü.

Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin önemli bir bölümünde cinayet bahanesi belirsiz kaldı. En az 299 cinayette kadının ayrılma/ boşanma isteği; 205 cinayette aldatılma şüphesi bahane olarak sunuldu, 69 cinayette ise kadın, erkeğin barışma isteğini reddettiği için öldürüldü. Bu bahaneler, yakın ilişki cinayetlerinin yüzde 35’inde kullanıldı.

10 yılda en az 150 cinayette maddi kaynaklı anlaşmazlıklar, 126 cinayette ise namus/ töre kadınları öldürmenin bahanesi oldu. 105 kadın, erkeğin birincil hedefi olmamakla beraber olay yerindeki diğer kişileri de öldürdüğü vakalara referansla dolaylı bahaneyle öldürüldü. Bu üç bahane, aile ve akrabalar tarafından işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 40’ında geçerliydi.Reklam

En az 127 kadın ise elbise almak, eve geç gelmek, telefonda konuşmak, küsmek ya da gülmek gibi gündelik hayata dair pratiklerin yanı sıra ev işlerini yapmamak, erkeğe iyi bakmamak, bakımlı olmamak, sabah erkeği uyandırmamak gibi ev içi toplumsal cinsiyet rollerini yerine getirmediği için öldürdü.

Şiddet Gören 10 Kadından 6’sı Korunma Başvurusu Yaptı

10 yılda işlenen her 5 kadın cinayetinden biri boşanma/ ayrılık aşamasında gerçekleşti. 517 kadın cinayetinde, yani her 10 kadın cinayetinden 2’sinde, cinayet öncesi şiddet, tehdit veya taciz vardı. Buna bağlı olarak, her 10 kadından en az 1’i öldürülmeden önce güvenlik amaçlı korunma başvurusunda bulunmuştu. Bu, şiddet geçmişi olan 517 kadın cinayetinde, kadınların yüzde 63 gibi önemli bir oranda korunma refleksi gösterdiğini, buna rağmen öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

10 yılda 169 kadın ise ayrılık/ boşanma aşamasında olup şiddete maruz kalmasına ve koruma başvurusunda bulunmasına rağmen öldürüldü.

Cinayet Mahalli: Ev

10 yılda öldürülen 2534 kadından 1628’i, yani her 10 kadından 6’sı evde, 2’si park, kafe, okul, hastane vb kamuya açık alanda öldürüldü. Evde işlenen her 10 cinayetten 6’sında fail partner veya eski partnerdi.

Cinayet Aracı: Ateşli Silah

10 yılda işlenen her 10 kadın cinayetinin en az 5’inde ateşli silah, 3’ünde kesici alet kullanıldı. Ateşli silahla işlenen her 10 kadın cinayetinin 6’sında fail partner veya eski partnerdi.

“Kadın Cinayetleri Öngörülebilir Ve Önlenebilir”

2015 yılından bu yana Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırmasını yürüten gazeteci Ceyda Ulukaya, çalışmayı şöyle yorumluyor: “Medyaya yansıyan kadın cinayetlerini 10 yıl gibi uzun vadeli bir süreç boyunca izlemek, kadınların ülke genelinde nasıl benzer biçimde, birbirini tekrar eden süreçler içinde ve artarak öldürüldüğünü görmeyi sağlıyor. Bu da bize kadın cinayetlerinin hiç de beklenmedik, ani ya da ‘bir anlık sinir’ sonucu yaşanmadığını, aksine öngörülebilir ve önlenebilir olduğunu bir kez daha gösteriyor. Kadın cinayetlerinin haritalandırmanın bir başka önemi, kadınların il ve ilçe bazında en fazla nerede öldürüldüklerini görmemizi sağlamasında. Bu anlamda harita, kadın cinayetlerini önleme amacıyla yürütülecek çalışmalarda lokasyon odaklı düşünmeyi kolaylaştıran veri temelli bir rehber niteliği taşıyor. Kadınların en fazla öldürüldüğü tespit edilen 10 ildeki cinayetlerin, toplam kadın cinayetlerin yarısını oluşturması ya da ülke çapında en fazla kadın cinayetinin ilçe bazında Seyhan’da görülmesi bunun bir örneği.” 

(Evrensel)

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin 10 yıllık kadın cinayetleri haritası: En az 2534 kadın öldürüldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir