Türkiye’nin en ucuz ramazan Pidesi Van’da satılacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomi krizle birlikte iflasın eşiğine geldiğine dikkat çeken Van Hizmet Sektörü birleşenleri: “Artık bu soruma bir çözüm bulunmalı. Dayanacak gücümüz kalmadı” açıklamasında bulunuldu. Açıklamada krize rağmen ülkenin en ucuz pidesinin Van’da satılacağı açıklandı.

Yeme içme sektöründe yer alan lokantacılar, fırıncılar, tatlıcılar, pastaneciler, kasaplar. Cafe ve restorantlar ve yufkacılar sektörü adına açıklama yapan başkan Sabrı Işık, maliyetlerin artık kontrol edilemez bir şekilde arttığına dikkat çekerek, esnafın dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.  Esnafın Perişan durumda olduğunu dile getiren Işık, “Esnafımız artık zamlara yetişemez duruma gelmiş, işletmesini ayakta tutamamaktadır. Yılbaşından bu yana % 150 ila % 300 arası elektrik, doğalgaz, akaryakıt, temizlik ve ambalaj malzemesine gelen zamlar esnafımızı bitirme noktasına getirmiştir.

Esnafımız artık faturalarını ya borçla yada kredi çekerek ödemektedir.  Esnafımız dün aldığını bugün ya bulamıyor yada aynı fiyata alamıyor.” dedi.

60 TL olan et 110 TL yükseldi

Açıklamasında et fiyatlarına gelen zamlara da dikkat çeken Işık, 60 TL’den satılan kırmızı etin fiyatının 110 TL çıktığını kaydetti. Işık, Lokantacı esnafımız özellikle et fiyatlarına son günler de gelen zamlarla 60 TL eti, 110 TL’ye tavuk kg fiyatı 45 TL’ye çıkmasıyla iş yapamaz olmuştur. Ramazan ayı ve iki bayram arası et fiyatlarının 130 TL 140 TL bandında olacağını tahmin ediyoruz. Esnafın belinde kambura dönen KDV girişi % 8 çıkışı ise  %  1 aradaki % 7’lik fark esnafa yük olmuştur. Fırıncı esnafımız, undaki öngörülmez fiyatlar bir çuval unun 450 TL bandına yükselmesiyle mayanın 150 TL’den 270 TL, susamın 400 TL’den bin 250 TL elektrik doğalgaz vb.  Giderlerin artması ekmek maliyetini artırmaktadır. Bunun yanında üretilen ekmeğin %40 tezgahta % 60 ‘a yakını bayilere verilmektedir. Akaryakıtın %300 artması bayilere verilen iskontolun fazla olması eleman ve servislerin bakımı fırıncı esnafımızı zor duruma sokmaktadır.”

 Lokanta ve kasap esnafı iş yapamaz duruma geldi

 Devlet Malzeme Ofisinin esnafa bir an önce un tedarik etmesini de isteyen Işık, sözlerine şöyle son verdi: “Pastaneci ve tatlıcı esnafımız şeker un yağ ve diğer girdilerin zamlarına yetişememektedir. Bu kontrolsüz ve haklı olmayan zamlar esnafımıza büyük yük getirmektedir. Bir kg tulumba 12 TL iken 40 TL ye çıkmıştır.

 Kasap esnafımız gerek lokanta esnafına gerekse vatandaşa artık cevap veremez duruma gelmiştir. Canlı hayvan bulamamaktadır. Canlı hayvana gelen zamlar nakliye kesimine gelen zamlar kasap esnafımızı satış yapamaz duruma getirmiştir. Kurban Bayramının gelişiyle etteki bu yükselişinin devam edeceği hem lokanta hem de kasap esnafımızı iş yapmaz duruma getirecektir. Hububata gelen % 150 ile % 300 lük zamlar esnafı da vatandaşı da mağdur etmiştir. Biran önce kurumların esnafa sahip çıkması lazım Tarım  Kredi Kooperatifleri yeme içme sektöründeki kayıt belgesi maliye kaydı ve oda kayıtlı olan esnafımıza fabrika fiyatına hububat, şeker yağ vermesi için gerekli girişimleri bekliyoruz.”

Ramazan Pidesi 5 TL’den satılacak

Işık açıklamanın sonunda krize rağmen 320 gram ramazan pidesinin 5 TL’den satılmasına karar verdiklerinin de belirterek, ramazan boyunca ülkenin en ucuz pidesini Van halkına ulaştıracaklarını kaydetti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin en ucuz ramazan Pidesi Van’da satılacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir