Türkiye’nin göl kıyısındaki tek ‘mavi bayraklı plajı’ olan Mollakasım Halk Plajı, Tuşba Belediye Meclisi’nin belirlediği ücretin çok üstünde bir giriş ücreti alıyor. Vatandaşların tüm itirazlarına rağmen Belediye Meclisi’nde alınan 35 TL’lik ücretin çok üstünde bir ücret alınarak karar uygulanmıyor.
Van Mollakasım Halk Plajı, Türkiye’nin göl kıyısındaki tek mavi bayraklı plajı. Tuşba ilçe sınırları içerisinde bulunan plajın giriş ücretleri ihaleyi alan firma tarafından yükseltilince itirazlar gelemeye başladı. Tuşba Belediyesi Meclis Komisyonu’nun aldığı 35 TL ücret kararına rağmen plaja 100 ile 130 TL arasında bir ücret talep ediliyor.
Talep edilen ücretle ilgili görüştüğümüz Tuşba Belediyesi HDP Meclis Üyeleri, karar alındığı zaman 35 TL’lik bir ücretin belirlendiğini fakat ihaleyi alan firmanın bu karara uymadığını söylüyor. Firmanın bu uygulamasının belediyeden bağımsız olmadığını söyleyen HDP Grup Sözcüsü, imardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Azad Gülengül’ün 35 TL’lik ücrete az olduğu gerekçesi ile itiraz ettiğini söyledi.
Firma kendi kafasına göre ücret belirliyor’
HDP’li Belediye Meclis Grubu, Mollkasım Halk Plajı bittikten sonra rayiç bedeli için Plan ve Bütçe Komisyonu’na yetki verildiğini ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nun mevcut ekonomik krizi ve enflasyonu göz önünde bulundurarak kişilerin oraya sadece cüzi bir miktar, lavabo ihtiyaçlarını karşılamak üzerine bir tutar belirlediğini söylüyor.
Belirlenen ücret, komisyon tarafından 2022 yılı için 35 TL olarak belirleniyor. HDP ve AKP grubunun oluşturduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2023 yılı için de tekrar 35 TL’lik bir ücret belirleniyor. Grup sözcüsü, “Ancak oradaki ihaleyi alan ve hizmetini yürüten firma kendi kafasına göre 100 ile 130 TL arası bir tutar alıyor. Vatandaşların elinde makbuzlar da var” diyor.
‘Başkan yardımcısı ücreti az buldu’
HDP Grup Sözcüsü şunları belirtiyor: “Ancak o firmanın şöyle bir durumu var; firma aynı zamanda belediyenin yemekhane ihalesini alan firma. Biz bununla ilgili ilk meclis tartışmasına başladığımızda, bu meclis tutanaklarında da kayıtlı, Azad Gülengül 35 TL’nin çok cüzi olduğunu, giden vatandaşların musluk kırdığı gibi şeyler söyledi. Biz grup olarak şu tepkiyi gösterdik; dünyanın hırsızlığını yapıyorsunuz bırak vatandaş kendisine ait bir musluk da kırsın. Yaklaşık 3 aydır bu tartışma belediye meclisinde sürekli devam ediyor.”
Şu an belirsiz bir tutarın alındığını belirten HDP’li, “Minimum 100 TL, maksimum da 135 TL gibi bir tutar alıyorlar. Bizim en büyük itirazımız şuydu; belediyeye ait bir kurumun, kamu kurumu olması ve bu kurumun kesinlikle özele peşkeş çekilmemesi gerektiğini, doluluk oranına bakmaksızın her vatandaşın oraya gidip yüzme ve orayı kullanma hakkının olduğunu söyledik. Bununla ilgili tartışmalar da sürüyor,” diyor.
‘Alınan ücretler belediyeden bağımsız değil’
“Bu ücretlerin belediyeden bağımsız alındığını düşünmüyoruz” diyerek şunları ekliyor: “Çünkü belediyedeki Emlak İstimlak Müdürü, ‘biz bir rayiç belirledik. Biz firma ile birlikte karar verdik,’ dedi. Bunu resmi olarak değil gayri ihtiyari söyledi. Firma belediyeden bağımsız iş yapamaz çünkü yemekhane ihalesi de onlarda.”
Gülengül açıklama yapmadı
Söz konusu iddiaları sorduğumuz Tuşba Belediye Başkan Yardımcısı Azad Gülengül, konu ile ilgili dönüş yapacağını söyledi fakat herhangi bir açıklama yapmadı.
Serhat News
[…] Bakanlığı tarafından Tuşba’ya kayyım olarak atanan AKP’li Salih Akman, baldızını, kardeşini, yeğenlerini, […]