Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER – Van’da, 1960 darbesi sonrası tutuklanan, dönemin Gürpınar Belediye başkanı ve Gravi aşiret lideri Ebubekir Ertaş’ın tutuklama kaydı bulunmadı. Mal varlığına el konulan ve tutukluluk hali sonrası sürgüne gönderilen Ertaş’ın ailesinin yaptığı başvuru, mağduriyeti olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi - Abubekir Ertas Ailesi 1

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi mağdurlarının, zararlarının tazmini amacıyla kurulan komisyon, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla çalışmalarını tamamladığını duyurdu. Komisyona yapılan 3 bin 52 başvurunun bin 457’si kabul edilirken, bin 595 başvurunun ise reddedildiği belirtildi. Reddedilen dosyalardan biri ise darbe sonrası tutuklanan ve 9 ay tutuklu kaldıktan sonra malvarlığına el konularak sürgüne gönderilen dönemin Gürpınar Belediye başkanı ve Gravi aşiret lideri Ebubekir Ertaş oldu.

Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi - Abubekir Ertas Ailesi 2

Ret Kararı Aileye Tebliğ Edildi

Adalet Bakan Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Zekeriya Birkan başkanlığındaki 6 kişilik komisyon tarafından verilen ret kararı, aileye tebliğ edildi. Tebliğ kararında, “Başvuru dosyasında mevcut belgeler ile varlığı hukuki dayanaktan yoksun, Yüksek Soruşturma Kurulu ve Yüksek Adalet Divanına ait arşiv belgeler üzerinde yapılan incelemeler neticesinde, başvurunun murisi Ebubekir Ertaş hakkında Yüksek Soruşturma Kurulu ile Yüksek Adalet Divanı tarafından yürütülmüş bir soruşturma veya kovuşturmanın bulunmadığı ve müsadere edilmiş bir mal varlığı değerinin olmadığı tespit edilmiştir,” denildi.

‘Karara İtiraz Edilecek’

Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi - Abubekir Ertas Ailesi 3

Alınan karara tepki gösteren Ebubekir Ertaş’ın torunu ve mirasçısı Selim Ertaş, karara itiraz edeceklerini söyledi. Ertaş, “Tamamen baştan savma bir karar alınmıştır. Parlamentoyu boşa çıkaran bir tutum olmakla beraber belgeleri incelemeden karar verdikleri net olarak görülmektedir. Mahkemenin veraset kararı dosyada sunulmasına rağmen beni aileden kabul etmemişler. Bu da dosyanın ne kadar özensiz incelendiğinin net göstergesidir. Şu an bile el konulan arazilerimiz mahkemeliktir. Dedemin tutukluluk süreç ve sürgün dönemleri olmasına rağmen bu kayıtların olmadığı iddia edilmektedir,” diye konuştu. Karara itirazda bulunacaklarını da dile getiren Ertaş, çözüm bulunmaması durumunda dosyayı AİHM’e götüreceklerini kaydetti.

Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi - Abubekir Ertas Ailesi 4
Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi - Abubekir Ertas Ailesi 5
Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi - Abubekir Ertas Ailesi 7

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ebubekir Ertaş’ın tutukluğu ve sürgünü resmi belgelerde yer almadi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir