ÖZEL HABER
Van’da yer alan ve Urartular tarafından inşa edildiği belirtilen Amik Kalesi, tarihin izlerini duvar yazıtları ve çevresindeki yapıtlarla geçmişten günümüze taşıyor.
Van kent merkezinin 35 km kuzey batısında yer alan Amik Kalesi, Van Gölü’nün doğu kıyısında bulunan Özyurt Köyü’nün kuzeyinde yer almakta. M.Ö. 700’lü yıllarda liman ticareti için Urartular tarafından kurulan Amik Kalesi, doğal felaketlere ve definecilerin tahribatlarına rağmen günümüze kadar varlığını korumayı başarmış. Kale hakkında bilgi veren Arkeolog Murat Şen, Van’ın Urartular döneminde isminin Tuşba olduğunu belirterek, “O dönemler Tuşba, dönemin en büyük başkentlerinden biriydi,” dedi. Şen, Amik Kalesi’nin geçmişten günümüze kalan en önemli miraslardan biri olduğunu ifade ederek, Amik Kalesi’nin Van’ın kültürü açısından önemli bir yapı olduğunu söyledi.
‘Tahribatı Durdurmak Mümkün’
Tarihe ve ekolojiye yönelik tahribatların Amik Kalesi ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Arkeolog Murat Şen, Van Gölü Havzası başta olmak üzere birçok tarihi yapının tahrip edildiğine de dikkat çekti. Şen, yaşanan tahribatı durdurmanın mümkün olduğunun altını çizerek sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Bugünden başlayarak kalede, rölöve ve restorasyon projeleri uygulanmaya başlanırsa hem tarihi hem akademik hem de Van’ın turizmi açısından kente önemli katkılar sağlanacaktır.”
Şen, kalenin tarihi ve önemiyle ilgileri bilgileri aktarırken ticaret açısından önemine de vurgu yaptı. Bir liman kalesi olarak bilinen Amik Kalesi’nin etrafında bulunan ambarlar ve kale ile Van Gölü arasında bağlantıyı sağlayan tüneller ya da geçitler bulunabileceğinden söz eden Şen, Urartuların güvenliği hangi yöntemlerle aldığını açıklıyor.
Haber / Video: İdris Yılmaz
Video Montaj: Zafer Avnaş
Serhat News
(YK)